2024 július 16

Futárral küldte a csempészcigit – 16 milliós bírságot kapott

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a napokban jövedéki ellenőrzést tartottak Magyarbánhegyesen, ahol igazoltattak egy biciklivel közlekedő férfit, akinél 14 doboz Fest márkájú adójegy nélküli cigaretta volt. Az ellenőrzés további részében megvizsgálták a lakhelyét is, ahol további 1001 doboz adójegy nélküli, ukrán eredetű cigarettát találtak, melyet a férfi édesanyja magáénak vallott.

Első alkalom: 6 milliós bírság

A nő a NAV témában kiadott közleménye szerint elmondta a pénzügyőröknek, hogy a cigarettát több alkalommal a magyarbánhegyesi és medgyesegyházi piacon vásárolta, majd azt haszonszerzési céllal továbbértékesítette a házánál és a lakóhelye környékén, nemegyszer biciklis futárt alkalmazva. Elmondása szerint ezt a tevékenységét majdnem egy éve folytatja.

A pénzügyőrök megállapították, hogy a magyar állampolgárságú nő a dohányterméket kiskereskedelmi jogosultság hiányában üzletszerűen értékesítette. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény –„trafiktörvény” – szerint a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatásához a Nemzeti Adó- és Vámhivatal engedélye szükséges. Az ellenőrzött személy azonban ilyen engedéllyel nem rendelkezett, ezért a pénzügyőrök a dohányterméket lefoglalták és az 1 millió forintot meghaladó jövedéki bírság mellett a trafiktörvény megsértése miatt 5 millió forint közigazgatási bírságot szabtak ki az elkövetőnek.

Második alkalom: 10 millió

A pénzügyőrök később ismételten megjelentek az ingatlanon ügyfélmeghallgatás céljából. Az elhangzottakból kiderült, hogy az ingatlanon ismét nagy mennyiségű cigaretta található. A helyiségek átvizsgálása során a pénzügyőrök újabb 671 doboz adójegy nélküli cigarettát és három kiló fogyasztási dohányt találtak, amelyet szintén lefoglaltak. A jogsértés miatt a magyarbánhegyesi nő egy újabb jövedéki bírság mellett már 10 millió forintos közigazgatási bírság kiszabására számíthat a trafiktörvény megsértése miatt.