2024 július 21

Folyamatos romlást jeleznek a brit gazdaságon belül

Leginkább a szolgáltatási szektor gyengült

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett előzetes becslése szerint a hazai össztermék (GDP) az idei első három hónapban átlagosan 0,3 százalékkal nőtt 2016 utolsó negyedévéhez mérve. A tavalyi azonos időszakhoz képest 2,1 százalékkal nőtt a brit GDP-érték. Az előrejelzési konszenzus 0,4 százalékos negyedéves összevetésű GDP-bővülést valószínűsített az első negyedévre.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A tavalyi negyedik negyedévben 0,7 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban negyedéves összehasonlításban. A statisztikai hivatal a pénteki adatismertetésben kiemelte, hogy a nemzetgazdasági átlagon belül a brit GDP csaknem 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor növekedési teljesítménye kirívó mértékben gyengült: bruttó kibocsátása 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi év záró negyedében mért 0,8 százalékos bővülés után.

Az ONS szerint a GDP-növekedés lassulásában a fogyasztásnál nagyobb mértékben emelkedő inflációnak is szerepe volt. Márciusban 2,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában; ez több mint három éve nem mért ütem.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az infláció is mélyíti a csökkenést

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői a pénteki előzetes GDP-becslés ismertetése utáni értékelésükben közölték: véleményük szerint Theresa May miniszterelnök jól időzítette a június 8-ra kiírt előrehozott parlamenti választásokat, mivel a gazdaság teljesítménye a későbbiekben jelentős eséllyel még tovább romlik.

A ház kiemeli, hogy a háztartások reáljövedelmét kikezdő, gyorsuló infláció miatt a kiskereskedelmi értékesítés máris visszaesett. A CEBR előrejelzése szerint 2017 lesz négy éve az első olyan év, amelyben csökken a háztartások reáljövedelme. A cég várakozása az, hogy a teljes kosárra számolt idei átlagos infláció 2,7 százalék lesz Nagy-Britanniában, a bruttó átlagbér azonban csak 2,2 százalékkal emelkedik.

A lakossági megtakarítás mélyponton

A ház számításai szerint tavaly egy-egy brit háztartás átlagos elkölthető jövedelmi hányada 35 300 font (több mint 13 millió forint) volt. A CEBR elemzői azzal számolnak, hogy ez az idén 34 800 fontra esik vissza, vagyis az átlagos brit háztartás nettó adózott jövedelme 2017-ben 500 fonttal (csaknem 190 ezer forinttal) kevesebb lesz, mint tavaly.

Az elemzőcég prognózisa szerint ebben a környezetben a brit háztartások átlagos megtakarítási rátája a nettó jövedelem mindössze 4 százaléka lesz. Ez lenne a legalacsonyabb átlagos nemzetgazdasági szintű lakossági megtakarítási ráta azóta, hogy e mutató rendszeres mérése 1963-ban elkezdődött – hangsúlyozzák a CEBR londoni elemzői.