2023 december 03

Felminősítést kapott az FHB

Ez azt jelenti, hogy a Moody’s úgy ítéli meg, az FHB Nyrt. jelzálogleveleinek a megvásárlása a korábbinál alacsonyabb kockázatot jelent a befektetőknek. Elsősorban amiatt, hogy az FHB Bankcsoport helyzete a szövetkezeti hitelintézeti integrációhoz való csatlakozással megszilárdult, pénzügyi pozíciója – mindenekelőtt a fizetőképessége – javult, amit a Moody’s alig három nappal ezelőtti felminősítésével is elismert. E besorolások – a jelzáloglevelekével együtt – a közeljövőben még tovább javulhatnak, mivel a Moody’s további felminősítésre utaló felülvizsgálatot kezdett.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Pozitív jelzés

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. által kibocsátott jelzáloglevelek felminősítése logikusan következett abból, hogy a Moody’s alig három nappal korábban, május 8-án B3-ról B2-re emelte az FHB Nyrt. hazai és külföldi devizában denominált hosszú lejáratú betéteinek a hitelminősítését, s azokat a további felminősítést valószínűsíthető felülvizsgálat alá helyezte.

A mostani lépéssel a Moody’s az FHB Nyrt. jelzálogleveleinek besorolását – ugyanúgy, mint a bank betéteiét – alig fél év alatt immár másodszor javította. A jelzáloglevelek 2016. november elején két osztályzatot is ugorva kerültek újra befektetői kategóriába, amelyen belül a mostani, újabb felminősítéssel megszilárdult a helyzetük.

A Moody’s felminősítése pozitív jelzés a befektetők felé atekintetben, hogy az FHB Nyrt. jelzálogleveleinek a megvásárlása még a korábbinál is alacsonyabb kockázatot jelent. 

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az is fontos szerepet játszott ugyanis a hitelminősítő döntésében, hogy az FHB Nyrt. jelzáloglevelei kockázatát nagymértékben csökkenti, 2008 óta kötelező érvényű kötelezettséget vállalt a jelzáloglevelek tulajdonosai felé: egyrészt a törvény által előírtnál lényegesen magasabb, 13 százalékos túlfedezettséget tart jelzáloglevelei mögött, másrészt pedig 12 havi likviditási tartalék biztosítja az egy éven belül lejáró jelzáloglevelek tőkéjének és kamatának biztonságos törlesztését.

„Az FHB lakossági hitelkihelyezései 2016-ban 24,3 milliárd forintra nőttek, s az állami támogatási intézkedések, mindenekelőtt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) hatására arra számítunk, hogy az idén még a tavalyinál is több jelzáloghitelt tudunk nyújtani. E kihelyezések alapvető forrását teremtik meg a Moody’s által ismételten felminősített jelzáloglevelek” – jelentette ki dr. Nagy Gyula, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

Az okok

Az utóbbi napok felminősítéseit a Moody’s azzal indokolta, hogy az FHB szorosabbá vált integrációja a magyar takarékszövetkezeti szektoron belül csökkenti az előző tulajdonosi keretek között korábban felmerült vállalatvezetési kockázatokat. Mindenekelőtt azt, hogy az FHB immár megkerülhetetlen tagja a takarékszövetkezeti integrációnak, a Takarék Csoportnak.

Emellett az is sokat nyomott a latba, hogy erősödött az SZHISZ ellenőrzése a bank működése felett. Annak esélyét pedig, hogy az integráció mennyire képes támogatni az FHB-t, a Moody’s az eddigi mérsékeltről erőteljesre módosította. S közlése szerint a felminősítések sora akkor folytatódhat, ha az FHB fizetőképességi kockázata tovább csökken, a szervezeti átalakítás következtében pedig erősödik az együttműködés az FHB Jelzálogbank Nyrt. és a szövetkezeti hitelintézeti integráció között.

Márpedig ezen együttműködés erősödésére utal, hogy az FHB csoport – immár az integráció szerves részeként – 2017 elején bekapcsolódott abba a költség- és szervezetracionalizálási projektbe, amely az év végéig kialakítja a Takarék Csoport hatékonyan működő jelzálogbankját, kereskedelmi bankját és központi bankját. A takarékszövetkezeti integrációval való szoros együttműködés jegyében április végén megújult az FHB Kereskedelmi Bank és az FHB Jelzálogbank szervezete és irányító testületei.