2024 június 14

Fellélegeztek a befektetők Amerikában

A kezdeti egy százalék körüliről az indexek a zárás közeledtével már másfél-két százalékra fokozták nyereségüket.

6 hét haladék

A piacon elterjedt értesülések szerint a republikánus oldal olyan javaslatot készít elő Obama elnök számára, amely 4-6 héttel kitolná az adósságplafon elérését, és így időt adna a költségvetési törvény megvitatására, majd elfogadására. A javaslathoz esetleg csatolt politikai kikötésekről csak találgatások láttak napvilágot.

A múlt héten első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számának a vártnál lényegesen nagyobb emelkedése nem befolyásolta csütörtökön a piacokat, miután a változást piaci elemzők egy korábbi technikai hiba miatt „feltorlódott” és most figyelembe vett adatoknak tulajdonították.

Több napi gyengülés után a bizakodó hangulatban számos, az év folyamán reflektorfényben úszó részvény tudta jelentős mértékben javítani árfolyamát. A Facebook például közel hat százalékkal, az Amazon pedig két és fél százalékkal. A Nasdaq piac fejlett technológiai ágazatot követő indexe 1,6 százalékkal erősödött az előző három kereskedési napon leadott 2,8 százalék után.

A Moody’s szerint az USA tud majd fizetni

Az Egyesült Államok akkor sem veszítené el a legjobb, AAA szuverén osztályzatát és akkor is tovább törlesztené adósságát, ha a kongresszus nem szavazná meg határidőre az adósságlimit módosítását – derül ki a Moody’s Investors Service legfrissebb, az amerikai kongresszusban köröztetett tanulmányából, amelyet szerdán internetes kiadásában ismertetett a The Washington Post.

A várakozásoktól elmaradó negyedéves eredménye hatására a számítástechnikai felhő szoftverek fejlesztésével foglalkozó Citrix Systems Inc. részvénye 11 százalékkal esett.

Emelkedett az olaj ára, esett az arany

Az olaj ára két százalékkal, egy hónapon belüli legmagasabb szintjére emelkedett csütörtökön, elsősorban a költségvetési megegyezés reményében. Az áremelkedéshez azonban hozzájárult az is, hogy fegyveresek átmenetileg túszul ejtették a líbiai miniszterelnököt. A zárás előtt nem sokkal a WTI nyersolaj határidős jegyzése legközelebbi szállításra hordónként 103,33 dolláron állt, 1,72 dollárral, 1,69 százalékkal az előző napi felett.

Az arany ára esett csütörtökön az amerikai fizetésképtelenség elkerülésének jeleire. A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusát a zárás előtt nem sokkal unciánként 1297,10 dolláron jegyezték, 10,10 dollárral, 0,77 százalékkal az előző napi alatt.