2023 január 29

Ez történik, ha a font nem veszi komolyan a Brexitet

Nem tetszik a jegybanknak

Valóban lemondana a nép az EU-s kötelékekről és kedvezményekről? A központi bank, a Bank of England elnöke Marc Carney legutóbbi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nem tudnak teljes körű tájékoztatást adni a Brexit következményeiről.

A jegybanknak egyszerűen még nincs részletesen kidolgozott terve egy esetleges túlzott font leértékelődés esetén. Továbbá nem zárja ki a technikai recesszió lehetőségét sem.

Így Anglia miniszterelnöke mellett a másik erős személy, Mark Carney az, aki nem szeretne egy kiválást az EU-ból – írja a tradebeat.hu elemzője.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Mások is aggódnak

Nem csak a nemzeti bank figyelmeztetett komoly problémákra, hanem a pénzügyminisztérium is erős aggodalmakat vázolt fel legutóbb. A tárca kidolgozott egy tanulmányt, miszerint ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból, akkor Anglia rögtön 3,6 százalékos visszaeséssel számolhatna a GDP terén 2018-ra. Gondoljunk bele, jelenleg a becslések 2,1 százalékos növekedést írnak a két év távlatában.

A közepesen negatív forgatókönyv szerint is háztartásonként 4300 font (1,8 millió forint) éves kieséssel járna a kiválás. Mindez persze abban az esetben, ha az EU-tagság megszűnése után Nagy-Britannia kétoldalú kereskedelmi és gazdasági megállapodásokat köt az Európai Unióban maradó országokkal.

Ez történt a fonttal

Év elején 2009-es mélypontokra süllyed az angol font az amerikai dollárral szemben. Hihetetlen, de még akkor sem tudta magát összeszedni a brit deviza, amikor a zöldhasú is túl volt az erején. Körülbelül egy hónapja azért már sikerült visszaemelkednie a GBPUSD kurzusának egy kevésbé veszélyes zónába, 1.46 fölé, de még mindig erős csapkodásokat mutat. Nagyon nehéz dolga volt idén a font trédereknek. Volt, hogy napi szinten változott az irány és 100-200 pontos csapkodásokat tett meg az árfolyam – mutat rá a tradebeat.hu elemzője.

Ezen a héten azonban valami változott, a brit fizetőeszköz szempontjából nézve pozitív irányba. Utoljára ugyanis 2015 augusztusában volt tartósabban a 200 napos mozgóátlag fölött a grafikon és ezt kedden meglépte az árfolyam.

Mi az, ami acélossá nem, de stabilabbá tette a fontot az elmúlt napokban?

Egyre több lakos válaszol a nagy kérdésre. Már januártól folyamatosan követtük a különböző felméréseket, amelyek online vagy telefonos kérdőívvel faggatták a lakosság egy részét az unióss tagság kérdéséről. Májusban viszont egyre többen szólaltak fel a bennmaradás mellett.

Legfrissebb felmérések alapján:

A Bloomberg rendkívül kifejező ábrája alapján azt is megnézhetjük, hogy mennyire valószínű az, hogy Nagy-Britannia kilépjen az EU-ból.

Az angol font tartalékvaluta-szerepe bár halványodott, de ha a június 23-i népszavazás lesöpri a Brexit kérdését a polcról, a brit deviza gyorsan visszavándorolhat az 1.50-es zónák fölé a dollárral szemben.