2023 március 29

Európa tőzsdéi magukhoz tértek

Pluszban

A centrum és a periféria is emelkedett, jóllehet utóbbi egy kicsit kevesebbet, mint az előbbi, de összességében pozitív, a londoni FTSE100 index 0,02 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,28 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,47 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. A nap folyamán így a londoni FTSE100 index (7598,75 pontos) és a frankfurti DAX-30 (12880,50 pontos) történelmi csúcsot ért el.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

A Stoxx 600-as indexben összesen négy szektor van, ami nem áll ennyira jól. Ebből az egyik a pénzügy. A bankok az indexen belül átlagban 0,5 százalékkal állnak lejjebb, igaz ez még mindig csak harmad akkora veszteség, mint amit a gáz- és olajipari vállalatok szenvedtek el, nem meglepő módon, miután az olaj is 3 dollárral lejjebb jött a napokban.

Összességében tehát több index is ismét emelkedő hetet zárt az előző, vagy éppen az előző kettő hét esés után.

Nem változtak a várakozások

A kockázati indikátorok sokat nem változtak, és nem is mutatnak. Az euró enyhén erősödött valamennyi más fontos devizával szemben, jóllehet az EKB alapkamatával és QE programjával kapcsolatban a várakozások nem változtak.

Jövő héten lesz EKB, és a heti előzetes, várt alatti májusi infláció után sokat nem kell remélni. Olyan új információt, ami jelentősen befolyásolná a kamatpálya-várakozásokat, valószínűleg nem fogunk hallani.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A múlt héten kijött a német és az euróövezeti infláció májusra. Az előzetes számok mindkét esetben alacsonyabbak lettek a vártnál: 1,5 százalék helyett 1,4 százalék. Annyi volt a különbség, hogy a német 2 százalékról, míg a régiós 1,9 százalékról fordult le.

Az inflációs várakozások továbbra is elmaradnak a céltól – lényegében három hónapja folyamatosan csökkennek – a kommunikáció, amely szerint az EKB még csak nem is tárgyalta legutóbb a QE korábbi kivonását még támogatja is ezt. Az infláció tehát még nem tartós, az EKB marad a helyén a lazítással, a piac optimista, de aggódik, hogy a jó hangulati indikátorok mégsem fordulnak át magasabb növekedésbe.

Leginkább csak az euró mozoghat

Nagyjából ez az a környezet, amelyben a jövő csütörtöki EKB kamatdöntés lezajlik majd. A lényeg a sajtótájékoztató lesz, no meg az ott elhangzó kérdések. Sok újra tehát ne számítsunk, a döntés mellett esetleg még a részletes első negyedéves GDP-adatok lesznek izgalmasak. Bár, ha jobban belegondolunk, akkor ott is az eddigi papírforma jöhet. Az EUR/USD egyelőre megrekedt – ezen lehet, hogy tud fordítani az EKB kicsit (mondjuk lefelé).