2023 március 21

Erős nyitás várható Európában

A határidős indexjegyzések alapján piaci szakértők az európai kereskedés kezdete előtt bő egy órával a londoni FTSE-100 indexre a szerdai 5.712,82 pontos záró értékéhez képest 10-11 pont, 0,2 százalék körüli emelkedést jeleztek előre. A frankfurti Xetra DAX index 6.754,46 pontról 19-22 ponttal, 0,3 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 3.321,56 pontról 11-13 ponttal, 0,4 százalékkal emelkedhet.

Szerdán változóan alakultak a tőzsdei indexek Európában: míg a londoni FTSE-100 1,38 százalékkal és a párizsi CAC-40 0,91 százalékkal erősödött, addig a frankfurti Xetra DAX index 0,26 százalékkal gyengült.

Szerdán este a Fed a szokásosnál kissé erőteljesebb szóhasználattal fejezte ki szándékát gazdaságösztönző célú monetáris enyhítő, likviditásnövelő intézkedések életbe léptetésére, amennyiben a foglalkoztatási helyzet nem mutat tartós és jelentős mértékű javulást.

Csütörtökön az EKB kamatdöntő ülést tart, amelytől a piacok Mario Draghi EKB-elnök által az euró „minden lehetséges eszközzel” történő megmentésére tett múlt heti ígéretének beteljesítését várják.

Az árfolyamok alakulását csütörtökön az Európai Központi Banktól várt intézkedési csomag mellett a júniusi euróövezeti termelői árindex alakulása befolyásolhatja. A délután folyamán várható még az IMF jelentése az amerikai gazdaság állapotáról, valamint az Egyesült Államokban első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számának elmúlt heti alakulása. A piacok az amerikai gazdaság munkahelyteremtő képességét az egyik legfontosabb konjunktúra-mutatónak tekintik.