2023 január 31

Előre árazza a piac a Fed jelentését

Kizöldültek az indexek

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 212,71 ponttal, 1,22 százalékkal, 17 705,64 pontra nőtt.

Az S&P 500-as mutató 27,98 ponttal, 1,37 százalékkal erősödött, és 2076,02 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 95,27 ponttal, 2 százalékkal lett magasabb, és 4861,06 ponton zárt.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 53 cent (1,10 százalék) emelkedéssel 48,61 dolláron állt. Közép-európai idő szerint 19.30 órakor New Yorkban az euró 1,1147 dollárra gyengült a hajnali 1,1213 dollárról. Az arany ára 22,50 dollárral (1,80 százalékkal) 1229 dollárra esett.

Megint a Fed hírére reagáltak

A banki részvények iránt azokra a felerősödött várakozásokra ugrott meg a befektetői érdeklődés, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már júniusban kamatot emelhet.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Jót tett a hír a bankpapíroknak
Kedd este a Bank of America és a JPMorgan részvénye egyaránt 1,5 százalékot meghaladó pluszban állt, a Citigroup pedig több mint 2 százalékkal drágult.

A Fed áprilisi kamatdöntő ülésének múlt héten nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből sokan azt olvasták ki, hogy akár júniusban is lehet kamatemelés, holott sokan arra számítottak, hogy erre csak valamikor az év végén kerülhet sor. Elemzők szerint a befektetők azért örülnének a júniusi kamatemelésnek, mert ezzel megszűnne a kamatváltoztatással kapcsolatos bizonytalanság.

Yellen utalgatását várják

A befektetők árgus szemekkel követik a Fedet, amelynek több illetékese is nyilatkozott a napokban, rendre két-három kamatemelés lehetőségéről beszélve, feltéve – tették hozzá -, ha ezt a gazdasági mutatók lehetővé teszik. Megfigyelők szerint a befektetők szempontjából igen fontos lesz a péntek, amikor a Fed vezetője, Janet Yellen mond beszédet.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Fed-vezető nyíltan biztosan nem mond semmit a kamatemelés várható időpontjáról, de burkoltan utalhat rá. Elemzők most 34 százalék esélyét látják a júniusi kamatemelésnek a múlt hét eleji 4 százalékkal szemben.

Rendben volt a zárás Európában

Komoly növekedéssel, csaknem négyheti csúcson zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden, különösen a pénzügyi papírok drágultak.