2024 május 26

Különleges teareceptek a hideg téli estékre

Sokkal könnyebb emlékezni egy ország, egy város, vagy egy kultúrára, ha valamilyen jellegzetes ízt, vagy hangulatot társíthatunk hozzá. A teacserje szárított leveleiből készült főzetet a világon sokféleképpen készítik. A különféle nemzetek idővel kialakították a saját teakultúrájukat, egyedi és semmi mással nem összetéveszthető ízvilággal. Következzen néhány jellegzetes tea recept!

Török almatea

A török almatea a világ egyik legegyszerűbb teájának tekinthető. „Elkészítéséhez először is forraljunk fel legalább fél liter vizet, majd áztassuk be tetszőleges mennyiségű hibiszkusz és csipkebogyó teakeveréket. Ehhez adjunk hozzá szárított és aprított almaszirmokat is” – hangsúlyozta Simon László, az ausztrál konyhai gépeket gyártó Sage termékmenedzsere. Hozzátette: ha valaki még almásabban szereti, akkor egy deci szűrt almalevet is hozzáönthet a forró török almateához. Mivel ebben a teában nincs tein, ezért nem élénkít, viszont kellemes, gyümölcsös karakterével kellemes atmoszférát teremt a hideg téli estéken.

Kubai tea

A kubai tea „lélekmelegítő” hatása télen érvényesül igazán. Illata és aromája semmihez sem hasonlítható, emellett kiváló szomjoltó hatással is bír. Elkészítéséhez először is fel kell forralni 2-4 dl vizet. Ezt követően javasolt átönteni egy teáskannába a vizet, majd beletenni nagyjából egy teáskanálnyi fekete tea keveréket. A szárított tealevél daraboknak legalább 5-10 percre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően kioldódjanak belőlük a szükséges antioxidánsok. „Ezután adjunk hozzá 0,5 dl rumot, illetve ízlés szerint akár egy-két citromkarikát is. A végeredmény egy erős illatú, pikáns tea, amelyhez akár egy-két teasüteményt is lehet fogyasztani” – hívta fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere.

Marokkói mentatea

Ennek a teának az elkészítéséhez kínai Gunpowder zöld teafű keverékre, valamint friss mentalevelekre lesz szükség. Elkészítéséhez először is fel kell forralni a tetszőleges mennyiségű vizet (4-6 dl), majd egy teáskannába átöntve be kell áztatni a zöld teakeveréket. A főzetet legalább 5-10 percig javasolt állni hagyni, ez idő alatt pedig érdemes friss mentaleveket beáztatni, hogy minél karakteresebb legyen az íze. „A mentalevelek beáztatását akár többször is meg lehet ismételni, követve ezáltal az ősi marokkói hagyományt. Adott esetben ezek a mentalevelek a tea felszolgálásánál is jól jöhetnek kvázi díszítő elemként” – tette hozzá Simon László. Bár a marokkói tea ízesítéséhez eredetileg cukor tömböket használtak, amit idehaza kockacukorral helyettesíthetünk.

A különféle nemzetek teáinak elkészítéséhez tehát nincs másra szükség, csak egy kis fantáziára és egy vízforralóra. „A feketeöves tea fogyasztók számára azonban a Sage a Tea Maker készüléket ajánlja, amely beépített és automatikusan leereszkedő teaszűrővel van ellátva. Ez a teafőző ráadásul az adott teafajtákhoz szükséges hőfokra melegíti fel a vizet legyen szó zöld, fekete, vagy oolong teáról” – hangsúlyozta a Sage termékmenedzsere.