2023 március 20

Bill és Elon (nem) jó kapcsolata

Bill Gates, akit sokan a Microsoft, illetve környezetvédelmi törekvései miatt is ismerhetnek, kétségbe vonta Elon Musk filantróp oldalát. Szerinte a Milliárdos még koránt sem nevezhető emberbarátnak, vagy különösen jótékonynak.

Majd egyszer

A BBC-nek adott, péntek este adásba kerülő interjúban a Microsoft
társalapítóját arról kérdezték, hogy szerinte Musk alkalmas lenne-e filantrópnak. Gates úgy válaszolt, hogy szerinte Musk jelenleg nem az, de ez a jövőben változhat.

„Az olyan dolgok, mint a Tesla pozitív hatást gyakorolnak, még anélkül is, hogy a filantrópia egyik formája lennének” – mondta Gates. „Úgy gondolom, hogy egy nap a találékonyságát felhasználva csatlakozik majd a filantrópok sorába” – tette hozzá.

Mégse akkora durranás a Mars?

Megkérdőjelezte a milliárdos elképzelését a Mars kolonizálásáról. Musk űrkutatási vállalkozása, a SpaceX agresszívan költ űrhajókra és rakétákra abban a reményben, hogy egy napon embereket küldhet a vörös bolygóra.

Amol Rajan, a BBC újságírója arra a kérdésre, hogy a Marsra való utazás jó pénzkihasználás-e, Gates így válaszolt: „Szerintem nem”.

„Valójában elég drága lenne a Marsra menni” – mondta. ” Életenként 1000 dollárért oltóanyagot lehet vásárolni, ezzel sokkal hatékonyabban segíteni az embereken”.

„Ne menjünk a Marsra.” – tette hozzá Gates.

Nem felhőtlen a kapcsolat

Gates és Musk az évek során gyakran kerültek összetűzésbe. Áprilisban Elon megkérdezte Bill-t, hogy shortolja-e a Teslát.

Amikor Gates 2020-ban elárulta, hogy vett magának egy tisztán elektromos Taycan-t,
egy Twitter-felhasználó megkérdezte: „Vajon miért döntött Bill Gates a Taycan mellett a Tesla helyett?”. Erre Musk egy tweetben válaszolt, „A Bill-el folytatott beszélgetéseim, őszintén szólva elég lehangolóra sikeredtek.”

Musk korábban azt is találgatta, hogy Gates esetleg shortolja a cége részvényeit. Azokra a megjegyzésekre és arra, hogy shortolja-e a Teslát, Gates tavaly a CNBC-nek nyilatkozott: „Nem beszélek a befektetéseimről, de szerintem nagyon büszke lehet arra, amit eddig elért”.

Egy szintén 2021 februárjában készült Bloomberg-interjúban Gates azt mondta, hogy bárcsak „inkább a hosszú oldalon állt volna” a Tesla esetében, amikor Musk állításairól kérdezték.

Forrás: cnbc.com