2024 június 21

Egekben a légi forgalom, több csúcs is megdőlt

Erősödik a világgkereskedelem

A montreáli székhelyű, több mint kétszáz légitársaságot magában foglaló kereskedelmi szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az év első hat hónapjában 10,4 százalékkal nőtt az árutonna-kilométerben mért forgalom, 2010 óta nem volt példa ekkora mértékű bővülésre.

A jó teljesítmény hátterében az erősödő világkereskedelem áll, az exportmegrendelések hat éves csúcson vannak, ugyanakkor egyes elemzések szerint a csúcsot már elérték és lassú visszaesés következhet.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Általános növekedés

A harmadik negyedévben a légi áruforgalom 8 százalékkal erősödhet az előző évihez képest. Az IATA közölte az utasforgalmi adatokat is, az első fél évben 7,9 százalékkal nőtt az értékesített utaskilométerben mért teljesítmény a 2016 első félévihez viszonyítva, 12 éve nem volt ilyen nagy a bővülési ütem és az alacsony plusz kapacitások miatt a járatok kihasználtsága is rekord magasra, 80,7 százalékra emelkedett.

Ahogy az áru-, úgy az utasforgalmat is segítette a fellendülő gazdaság, de az utazást emellett az alacsonyabb jegyárak is ösztönözték. Ugyanakkor a költségek emelkedése megállíthatja a jegyárak csökkenését, de 2017-re ennek ellenére is a globális trend feletti bővülés várható.