2024 április 22

A Mol képes volt stratégiát váltani

Az olajtársaság 192,7 milliárd forint tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei második negyedévben, ami 22 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakának adatánál, és felülmúlja az elemzők által várt 177,9 milliárd forintot.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az idei első fél évben a tisztított EBITDA 370,8 milliárd forint (1,3 milliárd dollár) lett, 23 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit.

Erős félév

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató elmondta, a 2017-re vonatkozó „tiszta” EBITDA előrejelzést jelentősen, 2 milliárd dollár fölötti várakozásról 2,3 milliárd dollár fölé módosította a vállalatcsoport az erős első féléves eredmények alapján.

„Az eredmények egyben azt is bizonyítják, hogy a külső környezet változásainak ellenálló, integrált üzleti modellünk, és a magas minőségű eszközeink valóban jól működnek” – tette hozzá.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A második negyedévben a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 173,6 milliárd forintot ért el, ami 4 százalékkal alacsonyabb az előző év második negyedévinél. Az első fél év speciális tételek nélküli EBITDA-ja 364,7 milliárd forint lett, 19 százalékkal több, mint a tavalyi első fél évben.

Jobbak, mint tavaly

Az értékesítés nettó árbevétele 1008,4 milliárd forint volt április-júniusban, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi bázist. Az első hat hónapban a vállalat 1963,7 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 22 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A vállalatcsoport nettó profitja a második negyedévben 88,8 milliárd forintot tett ki, 12 százalékkal volt magasabb a bázisidőszakinál. Az első fél évben 182,7 milliárd forint nettó profitot ért el a Mol, ez 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és a jelentés szerint az elmúlt tíz év legmagasabb első féléves profitja.

Az egy részvényre jutó eredmény 2078 forint, speciális tételek nélkül 2025,6 forint volt az idei első fél évben, szemben az egy évvel korábbi 1639,5 forinttal.