2023 december 07

Duplázott az OTP

Csökkentek a költségek

Az OTP csoport konszolidált korrigált adózott eredménye 2017 első negyedévében 66,762 milliárd forint volt, 40 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél, és 136 százalékkal az előző negyedévinél.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A bank az eredményjavulást elsősorban a kockázati költségek jelentős csökkenésével és a működési eredmény javulásával, valamint a vállalati nyereségadó 9 százalékosra csökkenésével magyarázza.
A csoport kockázati költségei 12,475 milliárd forintot tettek ki, 74 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél és 40 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Hogy teljesítettek a leányok?

A konszolidált korrigált eredményhez az OTP Core 40,9 milliárd, a bolgár DSK Bank 13,4 milliárd, az orosz leánybank 7,5 milliárd, az ukrán pedig 3,3 milliárd forinttal járult hozzá. Az orosz internetes Touch Bank továbbra is veszteséges (2,3 milliárd forint), míg a horvát leánybanknál egy nagyvállalati kitettség miatti kockázatiköltség-növekedés miatt könyvelt el 1,8 milliárd forintos veszteséget. A jelentés nem tartalmazza még a Société Générale Csoporttól megvásárolt Splitska banka 100 százalékának 425 millió eurós vételárát, az a társaság féléves jelentésébe kerül majd be.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A szlovák és a montenegrói leánybankok szolid nyereséget, míg a szerb leánybank marginális veszteséget könyvelhettek el az első negyedévben. A román leánybank 1,3 milliárd forintos eredményével eddigi második legerősebb negyedéves teljesítményét érte el.

Javult a működési eredmény

A jelentés szerint 14,7 milliárd forintot tett ki a pénzügyi szervezeteket terhelő különadó, ami tartalmazza a magyarországi bankadó első negyedévben egy összegben elszámolt teljes éves hatását és a szlovák bankadó első negyedévre jutó részletét.

A működési eredmény 4 százalékkal javult az előző negyedévhez képest, a bevételek 3 százalékos és a kiadások 8 százalékos visszaesésének eredőjeként. Az egy évvel korábbival összehasonlítva a konszolidált bevételek 6 százalékkal, 188,756 milliárd forintra nőttek, a működési kiadások pedig 8 százalékkal, 100,035 milliárd forintra emelkedtek.

A nettó kamatbevételek nagyjából stagnáltak az előző negyedévhez és az egy évvel korábbihoz képest is, azonban a nettó díjbevételek 15 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, míg a nem kamatjellegű bevételek 25 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

Mérséklődött a késedelmes hitelek aránya

A csoport mérlegfőösszege az előző évit 6 százalékkal meghaladva 11 390 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ugyanennyit nőttek a hitelek, 5 778 milliárd forintra, és a betétek is, amelyek így 8 441 milliárd forintot tettek ki.

A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 14,1 százalékra mérséklődött az előző negyedévi 14,7 százalékról és az egy évvel korábbi 17 százalékról.

Az OTP részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a papír záróára csütörtökön 8250 forint volt. Az elmúlt egy évben az OTP-részvények legmagasabb árfolyama 9410, a legalacsonyabb pedig 6160 forint volt.