2023 december 07

Dupla profitot jelentett a Shell, javul a HSBC helyzete

Az olajár emelte a profitot

A Shell csütörtökön azt közölte, hogy 3,75 milliárd dollár adózott eredményt ért el a március végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 1,55 milliárd dollár után. Elemzők kisebb, 3,05 milliárd dollár profitot vártak.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A nyereségnövekedés mögött elsősorban az állt, hogy éves összevetésben csaknem 55 százalékkal, hordónként mintegy 54 dollárra emelkedett a kőolaj átlagára.

A profit emelkedéséhez a költségcsökkentési intézkedések, valamint vagyoneladásból származó bevételek is hozzájárultak. A tavalyi utolsó három hónappal összevetve az idei első negyedévben a konszern 2 százalékkal, napi 3,752 millió hordó olajegyenértékre növelte nyersolaj- és földgáztermelését.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Brazil leányán veszített a HSBC

Európa legnagyobb bankja csütörtökön azt közölte, hogy az adózás előtti nyeresége 5 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi 6,1 milliárd dollárról. Az elemzők gyengébb adatot, 4,3 milliárd dollárt vártak.

A Londonban és Hongkongban jegyzett bank a szerkezetátalakítás és a létszámleépítés költségével, a bankfelügyeleti szabályozássokkal összefüggő kiadások növekedésével, továbbá brazil leánybankja tavalyi eladásán elszenvedett veszteségével indokolta az eredmény romlását.

A HSBC negyedéves bevétele 2 százalékkal 12,8 milliárd dollárra emelkedett.

A bank tőkehelyzete tetemesen javult, az elsődleges tőkearány a december végi 13,6 százalékról 14,3 százalékra emelkedett, javítva a HSBC osztalékfizetési képességét.