2023 december 10

Korrigál a BUX a tegnapi esés után

A londoni FTSE-100 index 0,40 százalék, a frankfurti DAX-30 0,13 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,10 százalék pluszban kezdett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 44,89 pontos emelkedéssel, 32 122,61 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,14 százalékkal erősödött.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Csütörtökön az európai tőzsdenyitáskor az euró 1,0880 dollárra gyengült a kora reggeli 1,0893 dollárról.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 25 centtel 50,54 dollárra csökkent.

Csütörtök délelőtt ismertetik az áprilisi euróövezet szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexet, valamint az euróövezet márciusi kiskereskedelmi forgalmát, délután pedig az amerikai külkereskedelmi és az amerikai gyáripari megrendelések márciusi számait. Elemzők szerint a makroadatok mellett a negyedéves vállalati eredmények is befolyásolhatják majd a csütörtöki trendet.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Vegyes nap Ázsiában

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és a még nyitva tartó néhány piacon nincs egyértelmű trend.

Csütörtökön nemzeti ünnep miatt nem volt kereskedés Tokióban, amely a térség irányadó tőzsdéje. Különösen Kínában rontotta a befektetői hangulatot az a hajnali adat, amely szerint áprilisban 11 hónapja legalacsonyabb szintű volt az ázsiai ország szolgáltatóipari teljesítménynövekedése.

A már bezárt tőzsdék közül az ausztrál 0,35 százalék mínuszban, a tajvani börze irányadó indexe ugyanakkor 0,12 százalék pluszban fejezte be a napot. A reggel 8 órakor még nyitva tartó hongkongi tőzsde 0,43 százalékos, a sanghaji börze irányadó mutatója pedig 0,12 százalékos veszteségen állt, a szöuli Kospi mutató viszont 0,77 százalékos emelkedést jelzett.

Mi jöhet ma Budapesten?

Eltérően látják a csütörtöki kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a piaci szakértők.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kommentárjában kifejtette: pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén, mivel szerdán jelentős eladói nyomás volt a semleges nemzetközi befektetői hangulat ellenére a magyar piacon.

Kifejtette: az OTP a meghatározó, 8000 forintos szint alatt zárt, amennyiben nem tud visszakapaszkodni fölé, a következő hetekben tovább csökkenhet a bankrészvény árfolyama. Nem kímélték a többi vezető részvényt sem, egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedni, mely a közelgő osztalékszelvény-vágásnak tudható be, ilyenkor rendszerint emelkedni szokott az árfolyam. A Richter esetében a 6500-6600 forintos zónában ismét kedvező vételi lehetőség adódhat, és a Mol képe sem negatív, amíg a 21 000 forintos szint felett mozog – írta.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: enyhe negatív hangulatban folytatódhat a kereskedés a tőzsdén. Érdekes lehet, hogy a régiótól eltérő eladói nyomás folytatódik-e a piacon.

Így zártak szerdán

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,21 százalékkal gyengült, Frankfurtban a DAX-30 0,16 százalékkal erősödött, Párizsban a CAC-40 indexe pedig 0,06 százalékkal süllyedt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 824,90 pontos, 2,51 százalékos csökkenéssel, 32077,72 ponton zárt szerdán.

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.