2024 május 23

Drágulást tapasztaltak az ipari szereplők

Nem jelentős az emelkedés

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal emelkedtek az ipar termelői árai az előző két hónap 0,3 százalékos ütemét követően. A belföldi értékesítési árak átlagosan 6,8 százalékkal magasabbak voltak. Ezen belül a kétharmad súlyt képviselő feldolgozóipar árai – a kőolaj világpiaci árváltozásának hatására – 9,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

A belföldi árakat a kőolaj finomítás és a vegyipar 28,6, illetve 15,4 százalékos emelkedése húzta, miközben a járműgyártásban 1,4 százalékos volt a növekedés, a számítógépek, az elektronikai és optikai cikkek gyártása terén pedig 2,0 százalékkal csökkentek az árak tavaly áprilisihoz képest. Az élelmiszeriparban 5,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak egy év alatt idén áprilisig.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Megugrottak az energiaárak

Az energiaárak 7,5 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelői ára átlagosan 5,6 százalékkal emelkedtek, míg a beruházási javak belföldi termelői ára 3,3 százalékkal nőtt. Az ipar exportértékesítési árai 3,4 százalékkal nőttek az előző év áprilisához képest.

A járműipar forintban számolt exportárai 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint tavaly áprilisiban, a számítástechnikában 1,9 százalékos, a vegyiparban viszont 12,8, a gyógyszergyártásban 7,9 százalékos áremelkedés volt. Az élelmiszerek exportára 3,5 százalékkal nőtt egy év alatt.