2024 június 18

Drága a gyűrű, ha nem zsákmányolnak ki érte senkit

Ismert védjegy

2011 óta létezik a fairtrade – méltányos kereskedelmi minősítéssel rendelkező arany, ami biztosítja a fogyasztót, hogy a kitermelés során a bányászok önszántukból, megfelelő munkafeltételek mellett, a környezetvédelmet szem előtt tartva nyerik ki a csillogó alapanyagot.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Sajnos a világ legnagyobb részén ezek a számunkra alapvető körülmények nem adottak. Számos olyan ország van, ahol fegyveres bandák uralják a bányákat és erőszakkal kényszerítenek nőket, gyermekeket és férfiakat munkára.

Ez a fő cél

A Fairtrade International és tagszervezetei azon dolgoznak, hogy az illegális bányászatot felszámolják és etikus forrásból származó ásványok felhasználásával készüljenek az elektronikai eszközök, vagy épp az ékszerek.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Fairtrade International komoly anyagi segítséget is nyújt az etikusan működő bányáknak, hiszen minden kilogramm arany után 2000 dollárt adnak a bányász szövetkezetnek, amelyet közösségi fejlesztésekre, így iskolák vagy épp kórházak létesítésére fordíthatnak.

Kötelezik a gyártókat

Amerikában már él a törvény, az EU-ban most kerül bevezetésre és 2021-től lép hatályba, amely kimondja, hogy a vállalatok kötelesek etikus forrásból származó ásványanyagokat felhasználni. 

Így valamennyi mobiltelefonban, tabletben, számítógépes alkatrészben stb. csak és kizárólag bizonyítottan etikus forrásból származó anyagokat használhatnak fel. Ebbe a kategóriába esnek természetesen az ékszerek is, amely már Magyarországon is elérhetők a tudatos vásárlóknak.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy az országban elsőként a szombathelyi és hévízi üzletünkben is vásárolhatnak fairtrade forrásból származó karikagyűrűt, hiszen így közvetlenül támogathatjuk a Peruban élő bányászokat és családjaikat, hogy megfelelő munkakörülmények között és méltányos fizetségért dolgozzanak” – mondta Horváth Ádám, a Velekey Ékszervilág vezetője.

Itthon is van előrelépés

Magyarországon a Védegylet Nofilter Gold néven indította útjára kampányát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fairtrade arany fontosságára és kialakítsa a fogyasztói igényt az etikus forrásból származó arany iránt.

„Nagy előre lépés, hogy már hazánkban is elérhető a fairtrade forrásból származó karikagyűrű, hiszen ezelőtt csak külföldön volt beszerezhető a tudatos fogyasztók számára, de a Velekey Ékszervilág online vásárlási felületének köszönhetően az ország bármely pontján elérhető az etikus jegygyűrű” – emelte ki Újszászi Györgyi, a Védegylet témafelelőse.

Mielőtt azt hinnénk, hogy kis ország vagyunk és nincs hatásunk ilyen globális problémára, nézzük meg a számokat. A tavalyi évben 51800 házasság köttetett Magyarországon, ha páronként csak 10 gramm arannyal számolunk, ami valóban csak egy egyszerű gyűrűt jelent, az több mint 500 kg arany.  Ha ez mind fairtrade forrásból származó arany lett volna, akkor összesen 1 millió dollárral járultunk volna hozzá az aranybányák közösségi fejlesztéséhez.

Már nálunk is kapható

Ezen a ponton felmerül a kérdés, hogy vajon mennyivel kerül többe a fairtrade arany a tisztázatlan forrásból származóhoz képest. „A legtöbben meglepődnek, amikor meghallják, hogy csupán 10 százalékkal kerül többe a fairtrade arany, miközben a mozgalom számos ország lakóinak teszi valóban élhetővé az életet. Meggyőződésünk, hogy a magyarok is egyre nyitottabbá és fogékonyabbá válnak a kérdés iránt, és aki csak kicsit is belemerül a témába, az nem lesz hajlandó később tisztázatlan forrásból származó ékszert vásárolni” – tette hozzá Újszászi Györgyi.

Az első magyar fairtrade karikagyűrűket is árusító ékszerüzlet valóban elkötelezett a téma iránt, ugyanis sikerült megegyezniük az osztrák partnercégükkel, hogy ezen túl 14 karátos gyűrűket gyártanak fairtrade aranyból a magyar piacra.

Emellett valóban szeretnék megismertetni a jegyespárokkal a lehetőséget, így az első 10 pár esetében, aki fairtrade gyűrűt választ magának, a cég átvállalja 10 százalékos plusz költséget.