2023 december 07

Diszkriminációval vádolják a román kormányfőt

Diszkriminációval vádolja a román kormányfőt egy székelyföldi ásványvíz-palackozó cég vezetője a cukros üdítők tervezett jövedéki adója kapcsán a Coca-Cola HBC-nek tett miniszterelnöki ígéret miatt – írta szerdán a Ziarul Financiar gazdasági napilap.

Nicolae Pálfi, a Romaqua Group alelnöke és társtulajdonosa Marcel Ciolacu múlt heti kijelentésére reagált, mely szerint a Coca-Cola HBC-től a következő években jövedéki adó formájában beszedett teljes összeg „vissza fog térni a vállalathoz állami támogatás formájában a jövőbeli projektekhez”. A román miniszterelnök azt mondta, hogy „gentlemen’s agreement”, szóbeli megállapodás van erről közte és a Coca-Cola romániai leányvállalatának vezetése között. „Ha ez történik, akkor miért készítünk intézkedéscsomagot az állami adóbevételek növelésére? A beruházásokat a piaci igények függvényében végzik, szoros összefüggésben a vásárlóerővel” – mondta Nicolae Pálfi a Ziarul Financiarnak.

A bukaresti kormány a közelmúltban elfogadott megszorító intézkedéscsomag részeként vetne ki jövedéki adót a cukros üdítőitalokra, a cukortartalom függvényében hektoliterenként 40-60 lej (3117-4676 forint) összegben. Az intézkedés még nem lépett életben, több ellenzéki párt ugyanis megtámadta azt az Alkotmánybíróságon. Nicolae Pálfi, a Romaqua Group társtulajdonosa szerint a kormányfő kijelentése diszkriminatív és diszkrecionális, arra utal, hogy a kormány kénye-kedve szerint támogat piaci szereplőket. Pálfi nem csupán Ciolacu kijelentését, hanem az új jövedéki adó bevezetését is élesen kritizálta.

„A gyors infláció, a magas kamatok és az össze-vissza intézkedések miatt a fogyasztók vásárlóereje tovább fog csökkenni, ami az eladások csökkenését, a termelés visszaesését és a munkanélküliség növekedését vonja maga után. Ezek következményeként csökkenni fognak az állam által beszedett adók is” – mondta Pálfi. A Romaqua Group alelnöke szerint az új jövedéki adó önmagában is diszkriminatív, mivel az kizárólag a cukros üdítőket terheli, más cukros termékeket azonban nem. A borszéki székhelyű cég a legnépszerűbb romániai ásványvíz, a Borszék-Borsec palackozója és forgalmazója. A vállalat söröket és üdítőitalokat is gyárt – közölte a távirati iroda.