2024 február 28

Csökkent a brit tőzsdemogulok fizetése

Sokat kellett rá várni

A High Pay Centre csütörtökön ismertetett adatai szerint a legnagyobb piaci tőkeértékű brit tőzsdei cégek vezetői átlagosan 4,5 millió fontot (1,525 milliárd forintot) keresnek, ami 17 százalékkal marad el a 2015-ös 5,4 millió fonttól.

A különbség azonban még így is jelentős a vezetői és a munkavállalói keresetek között – mutatott rá a független elemzőközpont, amely üdvözölte ugyan a fizetések csökkenését a vezetői szinten, de megjegyezte, hogy az csak egy szűk kört érint, és túl sokáig kellett rá várni.

Hatalmas különbségek

Egy teljes munkaidőben évi medián 28 ezer fontért foglalkoztatott brit munkavállalónak csaknem 160 évbe telne megkeresni a vezetők pénzét – mutattak rá. Utóbbiak esetében a medián érték 3,45 millió font volt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A cégvezetők átlagos bércsomagja százhuszonkilencszerese egy átlagos munkavállalóénak, vagyis az utóbbinak fizetett minden 1 fonthoz képest a vezető 129-et kap – derült ki a jelentésből. 2015-ben még 148:1 volt ez az arány.

Itt is van nemek közötti bérkülönbség

A tanulmány rávilágít arra is, hogy a FTSE-100-as indexet alkotó száz legnagyobb vállalat vezetői között csak hat nő van. Az ő fizetésük átlagosan 2,6 millió font volt, vagyis a nemek közötti fizetéskülönbség a legmagasabb bérkategóriákban is jelentős – utaltak arra szakértők, hogy Nagy-Britanniában a férfiak átlagosan 18 százalékkal keresnek többet a nőknél. Bár keresete hozzávetőleg a harmadával csökkent, továbbra is a WPP reklámcég feje a legjobban kereső cégvezető.

Sorrellt korábban is sokan támadták

Martin Sorrell 48 millió fontot (16,3 milliárd forintot) vihetett haza tavaly az egy évvel azelőtti 70 millió fonthoz képest. Az üzletember a múltban többször védekezni kényszerült magas keresete miatt, akkor azt mondta, fizetése a WPP teljesítményétől függ. A cég a legnagyobb reklámügynökség a világon. Martin Sorrell tavalyi keresete háromszorosa volt a listán szereplő nőkének együttvéve.

Nehéz lett volna igazolni a különbségeket

A jelentés szerint a vezetői keresetek csökkenése részben annak tudható be, hogy a romló gazdasági környezetben a cégek már nehezen tudták volna igazolni munkavállalóik előtt a vezetők bérének fenntartását vagy emelkedését, részben pedig annak, hogy Theresa May konzervatív kormánya tavaly harcot hirdetett az egyre növekvő fizetéskülönbségek ellen.

A High Pay Centre igazgatója, Stefan Stern szerint további erőfeszítésekre van szükség a cégvezetők keresetének csökkentésére, a központ ugyanis kételkedik a kabinet eltökéltségében ez ügyben. Épp ezért felszólította a miniszterelnököt, hogy még az év vége előtt terjesszen elő törvényjavaslatot a vezetői fizetések reformjáról.