Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Csökkenő indexekkel startolt Európa

A londoni FTSE-100 index 0,49 százalékkal, a frankfurti DAX 0,65 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,80 százalékkal állt keddi záróértéke alatt a nyitást követő percekben. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,69 százalékkal esett. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 36 771,27 ponton nyitott szerdán, tehát a keddi záró értékéhez képest nem változott.

Az eurót szerda reggel 9 óra körül 1,1755 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi piacon a kedd esti 1,1761 dollár után.

Az olajpiacon az európai tőzsdenyitásig a globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára 27 centtel 51,87 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 21 centtel 48,96 dollárra ment le.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Feszültség Észak-Korea miatt

A hangulatra a koreai feszültség éleződése nyomja rá a bélyegét. Az észak-koreai hadsereg szóvivője közölte, hogy „komolyan mérlegelik” egy Guam elleni csapás lehetőségét. Trump elnök pár órával korábban azt üzente Phenjannak, hogy az Egyesült Államok „tűzzel és dühhel” fog válaszolni minden fenyegetésre.

A piacok eddig általában nem nagyon vették komolyan az észak-koreai kardcsörtetést, most azonban aggódnak, minthogy az ország valóban haladást ért el nukleáris programjában.

Az elemzők szerint marad a negatív hangulat

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a BÉT-en kedden elkezdődött profitrealizálás tovább folytatódhat, negatív nemzetközi hangulatban. Az elemző szerint a vezető részvények közül a Richter kifejezetten gyenge, a papír további gyengülésére számít.

Bukta Gábor, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kommentárjában kifejtette: nem számít eseménydús napra a BÉT-en, a BUX-index a nyugat-európai trenddel együtt mozoghat, ahol elég jelentős eséssel nyithatnak a tőzsdék.

Egészséges korrekció

Kedden délelőtt több napja tartó emelkedés után a Mol árfolyamában egy egészséges korrekció zajlott le, amelyet a nap végére az olajvállalatnak sikerült ledolgoznia, így támogató környezetben tovább erősödhet a papír.

Az elemző szerint az OTP piacán óvatosak lehetnek a befektetők a pénteki gyorsjelentés előtt, ezért elképzelhető, hogy a lélektanilag fontos 10 000 forintos szintet még nem sikerül elérnie a papírnak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,33 pontos, 0,46 százalékos csökkenéssel, 36 771,27 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 8,1 milliárd forint volt. A Mol ára nem változott, 23 600 forintot ért záráskor, forgalma 2,2 milliárd forint volt.

Az OTP-részvények ára 19 forinttal, 0,19 százalékkal 9930 forintra csökkent, forgalmuk 1,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom változatlan árfolyamon, 464 forinton zárt, forgalma 219,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 125 forinttal, 1,91 százalékkal 6425 forintra esett, a részvények forgalma 3,3 milliárd forintot ért el.

Az inflációs adatokat várják

Fontos piacbefolyásoló adat szerdán nem érkezik, a befektetők már a pénteken esedékes amerikai inflációs adatokat várják, hogy valami fogódzót kapjanak az amerikai monetáris szigorítás mértékét és ütemét illetően.

Az észak-koreai-amerikai nyilatkozatháború eladási hullámot váltott ki Ázsiában. A szöuli Kospi 0,8 százalékkal, a tokiói Nikkei-225 1,3 százalékkal, a Shanghai Composite Index 0,2 százalékkal, a hongkongi Hang Seng pedig 0,8 százalékkal esett a kereskedés vége felé. Az olajpiacon lemorzsolódtak a jegyzések.

Sok múlik az OPEC kínálatán

A kedvező amerikai munkaerőpiaci adatok és az amerikai kútfurások számának enyhe csökkenése, továbbá a szaúd-arábiai export beharangozott visszafogása támogatja az árakat, de az OPEC nagy kínálata semlegesíti ezt.

A jegyzéseket erősen befolyásolhatja az amerikai tartalékok alakulása, amelyről késő délután esedékes adat.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára szerda kora reggelig 22 centtel 51,92 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 15 centtel 49,02 dollárra süllyedt.

Az arany ára a nemzetközi feszültség erősödésének hatására emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) szerda reggel 1265,18 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,4 százalékkal magasabban, mint kedd este.

A nap negatív meglepetése a Richter volt
Kedden erősödéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,14 százalékkal, a DAX 0,28 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,21 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,26 százalékkal ment föl.