2024 május 30

Csoda? Elfogyott az emberek játékos kedve

Az összegzés a szövetségi tagok elmúlt években – az adóemelés előtti időszakban – leadott forgalmi adataiból és a játékosok korábban már feltérképezett szokásai alapján készült. A felmérés szerint a játékra való hajlam a játékgépeken, a játékra fordított havi összeg és az egyes településméretek, valamint a lakosság lélekszáma egyenes arányban áll egymással. Azaz minél nagyobb lélekszámú egy település a jövedelmi viszonyokkal arányban, annál nagyobb hajlandóság mutatkozik a játékra.

A kimutatás célja az volt, hogy területi bontásban előre prognosztizálható legyen a szerver alapú rendszerre történő átállás esetén a megtérülési idő, valamint az optimális beruházási érték. A játékrendszeresség vizsgálata kimutatta: a pénznyerő automaták esetében mérséklődött a napi-, és jelentősebb mértékben csökkent a heti-, és a havi játékgyakoriság. A kimutatás szerint az 5.000-20.000 fő közötti településeken a játékra való hajlam 1,5 százalék körüli és a játékra fordított havi összeg 2.500-3.000 forint. A 20.000-100.000 fő közötti településeken 2,5 százalék körüli a játékosok aránya és a játékra fordított összeg átlagosan 5.000-10.000 forint. A 100.000 főt meghaladó lélekszámú településeken a játékhajlandóság eléri a 3 százalékot és a játékra fordítható összeg magasabb mint 10.000 forint átlagban fejenként.

Az összegzés jelzi: a fenti átlagszámokban további eltérés mutatkozik az ország régióit tekintve. A nyugati régióban mintegy 30 százalékkal többet tudnak az emberek a játékra fordítani, mint a keleti országrészben. A kimutatás hangsúlyozza azt is, hogy bár a játékosok szokásai érdemben nem változtak az évek alatt, a lakosság játékra fordítható pénzei folyamatosan csökkentek. Az emberek a válság miatt jobban vigyáznak a pénzükre, ezért a következő években további csökkenés várható.

Hasznosnak bizonyultak a kimutatás adatai a szövetség hosszú távú prevenciós stratégiájának kidolgozásához is, mivel az MSzSz évek óta működtet egy játékosi segélyszolgálatot. A kimutatás eredményeihez igazodva a jövőben a prevenciós erőforrásokat a játékosi szokásokhoz igazítja a szövetség. Így fokozottabban lesz jelen a nagyobb létszámú településeken prevenciós programjaival. Egyértelműen kiderült ugyanis, hogy a kistelepüléseken megfontoltabbak a játékosok, mivel a környezeti kontroll sokkal hatékonyabban működik. Az adóemelés utáni időszak játékrendszeresség-vizsgálata kimutatta: a pénznyerő automaták esetében csökkent a napi-, és jelentősebb mértékben csökkent a heti-, és a havi játékgyakoriság. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt három évben jelentősen erősödött a „másra kell a pénz” elve és érve. A másik ok, hogy a fiatalabb generáció játékosi szokásai jobban preferálják az internetes szerencsejátékokat, ami azonban jelenleg illegális Magyarországon.

A játékosok jövedelmi helyzet szerinti felosztása alapján az elmúlt két évben a játékosok körében az átlag feletti, és a jó anyagi körülmények között élők együttes száma nőtt, és ez a réteg lett a meghatározó. A szerencsejátékra nem költők nagy része éppen nehéz anyagi helyzete miatt marad távol a játékhelyektől. A rendszeresen játszók körében megállt, sőt visszaesett a 26-40 év közötti korosztály részaránya, ami a csoport korábban viszonylag biztos és rendszeres játékkedvének csökkenését jelzi. Ugyancsak csökkent a 40 és 50 feletti játékosok száma, és a 18-25 év közötti játékosok részesedése is. Tény, hogy 2012-ben az előző évekhez képest jelentősen visszaesett a szerencsejáték-piac forgalma – tavaly novemberben 22 ezer gép működött, ma csak 2.000 üzemel -, ami a túladóztatással és a reáljövedelmek csökkenésével magyarázható. Emellett fontos ok még, hogy már nem olyan csábítóak a nyeremények. A huszonötszörös nyereményszorzó ugyanis, amely a II-es kategóriás nyerő automatákban elérhető, alacsony az illegális internetes játékok szorzójával szemben, ahol a játékosok a megtett tétnek akár több ezerszeresét is megnyerhetik.

A szövetség szerint új játékokat, nagyobb nyereményeket kell behozni majd az új szerver alapú szerencsejáték piacra, különben lényegesen kevesebb lesz a gép és játékos, kisebb lesz a játékra fordított összeg, mint korábban. Az MSzSz szerint a piac újjáépülése hosszú és nehéz folyamat lesz, lényegesen kevesebb gép működik majd szerver alapon, mint a régi rendszerben, az adóemelés előtti időszakban. Az üzemeltetők várják, hogy minél előbb átállhassanak a szerver alapú szerencsejáték üzemeltetésre, mivel a régi gépengedélyek lejárnak – olvasható az összegzésben.