2023 december 07

Így műkődik a biometrikus technológia és arcfelismerő a szingapúri repülőtéren

2024-től a szingapúri Changi repülőtér bevezeti az automatizált beutazási engedélyt. Ez lehetővé teszi az utasok számára, hogy útlevél nélkül, csak biometrikus adatok felhasználásával hagyják el a várost.

„Szingapúr lesz az egyik első a világon, amely bevezeti az automatizált, útlevél nélküli beutazást és vámkezelést”. Ezt jelentette be Josephine Teo kommunikációs miniszter a szingapúri parlament ülésén. A biometrikus technológia és az arcfelismerő szoftver bizonyos mértékig már használatban van a Changi repülőtéren a bevándorlási ellenőrző pontok automatizált sávjain ismertette a CNN hírügynökség.

A közelgő változások azonban „csökkentik annak szükségességét, hogy az utasok bemutassák úti okmányaikat minden egyes ellenőrzőponton, ezzel zökkenőmentesebb és kényelmesebb feldolgozást lehetővé téve” – mondta Teo. A biometriát egy „egységes hitelesítési eszköz” létrehozására fogják használni, amelyet a különböző automatizált érintkezési pontokon – a csomagok leadásától a bevándorlási ellenőrzésen át a beszállásig – alkalmaznak majd, és amely megszünteti a fizikai úti okmányok, például a beszállókártyák és az útlevelek szükségességét. Az útlevélre azonban továbbra is szükség lesz számos olyan, Szingapúron kívüli országban, ahol nincs útlevélmentes beléptetési lehetőség – hangsúlyozta Teo.

A világ egyik legforgalmasabb repülőterének tartott szingapúri a Changi több mint 100 légitársasággal dolgozik együtt. A világ mintegy 100 országának 400 városáva áll kapcsolatban a reptér. Júniusban 5,12 millió utast ”mozgattak meg”, és ezzel a Covid-19 járvány kitörése óta először lépték át az 5 milliós forgalmat. A repülőteret önmagában is célállomásként tartják számon. Jelenleg négy terminállal rendelkezik, ami a tervek szerint bővülni fog egy ötödikkel az iszonyatosan megnövekedett embertömeg kiszolgálása miatt. A Changi repülőtér előrejelzése szerint az utas- és légiforgalom a világjárvány előtti szintre tér majd vissza és reménykednek abban, hogy a közelgő biometrikus rendszer elősegíti az utasforgalom-áramlás gördülékenyebbé tételét – közölte a CNN.