2024 június 13

Barátunk lesz a NAV?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelegve a nemzetgazdasági miniszter a NAV állományülésén elmondta: a forradalom olyan fontos értékeket hozott a felszínre, amelyekre ma is építhetünk: a magyarságtudatot, az összetartozás érzését és a nemzeti büszkeséget.

Nagy hangsúlyt fektetnének az együttműködésre

Varga Mihály megköszönte a NAV dolgozóinak az elmúlt években végzett munkát. Hozzátette: az adóhatóság olyan feladatokat oldott meg, amelyek már régen várattak magukra, és amelyek fontosak voltak az országnak.

Arra is utalt, hogy a gazdaságpolitikával és ezen belül az adórendszer kialakításával elsősorban annak a bizalomnak kell megfelelni, amellyel az emberek a kormányt felruházták.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az új, ügyfélbarát adózási rendszernek és adóhivatalnak gyorsabb ügyintézést és kevesebb adminisztrációs terhet kell nyújtania az embereknek és a vállalkozásoknak, a felelősségre vonás és bírságolás helyett a segítő együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt.

Új javaslatok kerülnek a parlament elé

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítását hamarosan tárgyalja az Országgyűlés. A miniszter úgy fogalmazott: a javaslat az olyan új fogalmak bevezetésével, amilyen a jó, illetve a rossz adózó, illetve az ezekhez kapcsolódó kedvezmények rendszerével már ebbe az irányba tett lépés, ahogyan a személyi jövedelemadó-bevallás tervezett eljárási módosításai is.

Kijelentette: az adózáshoz kapcsolódó törvények módosítása ezzel nem fejeződött be, a kormány a közeljövőben a parlament elé terjeszti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetére vonatkozó javaslatát is. Ennek lényege, hogy változik majd az adóhatóság felépítése, a jövőben megszűnik a középszintű regionális adóhatóság, és ezzel kétszintűvé válik a szervezet. Varga Mihály kiemelte: minden olyan szakemberre számítanak, aki szakértelmével, elkötelezettségével, az újra és a változásra való nyitottságával a továbbiakban is segíti a munkát.