2023 április 02

Az USA együttműködne Kínával

Clinton kedden érkezett a kínai fővárosba, ahol találkozott vendéglátójával, Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszterrel, és szerdán fogadta őt Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök is. Clinton a Huval folytatott megbeszélésén egyebek mellett kijelentette, a két ország kapcsolata „erős és szilárd alapon” nyugszik. Hu válaszában kiemelte, Clinton bizonyította, hogy kiemelten fontosnak tartja az országaik közötti viszonyt.

Jang Csie-csevel közösen tartott szerda délelőtti sajtóértekezletén az amerikai diplomácia irányítója elárulta, Washington és Peking majdhogynem naponta egyeztet egymással. A két ország valami olyasmit próbál megvalósítani, amire a történelemben nem volt példa egy létező és egy feltörekvő hatalom között – fűzte hozzá.

Clinton konkrét kérdésben újságírók előtt kijelentette: mindenki érdeke, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és Kína megalkossa a dél-kínai-tengeri területi viták rendezésének magatartási kódexét. Kérdésre válaszolva megerősítette azt is, hogy Washington nem foglal állást Japán és Kína kelet-kínai-tengeri szigetvitájában. A kínai külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a különböző országok számára biztosítani kell a szabad hajózást a Dél-kínai-tengeren, s megerősítette, Kína ezt sosem fogja akadályozni.

Megfigyelők nem számítottak diplomáciai áttörésre a 24 órás külügyminiszteri vizit során, és az sem volt várható, hogy Clinton nyomást gyakorol a pekingi vezetőségre, amely többször tiltakozott az ellen, hogy az Egyesült Államok állást foglaljon vagy bármilyen módon szerepet vállaljon a szomszédos országokkal fennálló vitáiban.

A kínai média az elmúlt napokban össztüzet zúdított Washingtonra és személy szerint Clintonra. Az Egyesült Államokat bajkeveréssel vádolta, valamint azzal, hogy a térségbeli kisebb államokat (a Fülöp-szigeteket és Vietnámot) bátorítva Kína „provokálására” bíztatja. Clinton tevékenységét egyenesen kártékonynak nevezték.

Az amerikai külügyminiszter, aki Jakartából érkezett Pekingbe, elsősorban az ASEAN tagállamok összefogását sürgette, és a viták fenyegetéstől, megfélemlítéstől mentes megoldására hívott fel.

A tárgyalások során nemzetközi kérdések, így Irán, Szíria és Észak-Korea is szóba kerültek. A kínai külügyminiszter kijelentette: Peking ellenzi, hogy bármely ország – beleértve Iránt – atomfegyvert fejlesszen ki. Megerősítette azt is, hogy országa ellenez mindennemű külső beavatkozást Szíriában, miközben támogatja az erőszakmentes körülmények között lefolytatandó politikai átmenetet. Clinton válaszában megállapította, „nem titok”, hogy az Obama-kormányzat csalódott a Damaszkusz elleni határozottabb nemzetközi fellépést ellenző kínai és orosz álláspont miatt, s továbbra is úgy vélte, a legeredményesebb a mai helyzetben az ENSZ Biztonsági Tanácsának keményebb fellépése lenne.