Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Az USA-ban elenyésző, Romániában rekordmagas inflációnövekedés

A vártnál kisebb emelkedés volt az USA-ban

Júliusban 1,7 százalékra emelkedett a fogyasztói árak éves emelkedési üteme az Egyesült Államokban. Júniusban 1,6 százalék volt az infláció. A júniusi adat a legalacsonyabb inflációt jelentette 2016 októbere óta, amikor szintén 1,6 százalék volt a mutató. Elemzők a fogyasztói árak 1,8 százalékos emelkedését várták az év hetedik hónapjára.

A maginfláció az elemzői várakozásoknak megfelelően kétéves mélyponton, 1,7 százalékon stagnált júliusban is. A maginfláció havi szinten 0,1 százalékot ért el a júniusi szintén 0,1 százalékos érték után.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Romániában rekordértéket jelentettek

Júliusban 1,4 százalék volt az éves infláció Romániában a júniusi 0,9 százalék után. Ez a ráta a legmagasabbnak számít az elmúlt csaknem három évben. A tavalyi hetedik hónaphoz képest az élelmiszerek 2,39 százalékkal drágultak, a non-food termékek 1,67 százalékkal kerülnek többe, a szolgáltatások ugyanakkor 0,8 százalékkal olcsóbbak lettek.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júliusban.

Az éves inflációs ráta az idén került pozitív tartományba, miután másfél évig negatív volt azt követően, hogy a román hatóságok több lépésben csökkentették az általános forgalmi adót.

Új becslés

A Román Nemzeti Bank a héten emelte az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését. Az új becslés szerint az év végén 1,9 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számolnak a korábban közölt 1,6 százalék helyett. A jövő évi előrejelzést 3,2 százalékra emelték a korábban közölt 3,1 százalékról.

A jegybank arra számít, hogy a fogyasztói árak nőni fognak, ugyanis a belföldi fogyasztás továbbra is magas az elmúlt két év béremelései és adócsökkentései következtében. A jegybank azt szeretné, ha 2 százalék körül stabilizálódna az infláció.