Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

A Föld is örül, ha ezekkel takarítasz

Amikor az ember saját háztartást vezet, rengeteg dologra oda kell figyelnie: arra, hogy mennyit költ élelmiszerre, mekkora a vízfogyasztása, és hogy – a lehetőségekhez képest – mindig tisztaság legyen körülötte. Itt azonban hatalmas szerepe van a választásnak, manapság ugyanis számtalan vegyszerrel vesszük körbe magunkat, feleslegesen.

Több vegyszer, több kockázat

Egyes kutatások szerint az asztmások számának rohamos növekedésének egyik fő oka – az egyre erősödő légszennyezettség mellett – a túl sok tisztítószer használata. Egyre több termék tartalmaz az egészségre és a környezetre egyaránt káros összetevőket, így mindkettő védelmének érdekében hasznos lehet újragondolni a takarítás mikéntjét.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Bár ma már természetes és környezetbarát tisztítószereket is találhatunk a boltok polcain, ezek általában jóval többe kerülnek “káros” társaiknál. Tévhit azonban, hogy a környezettudatosság drága mulatság, csak meg kell találni az alternatív megoldásokat.

Tisztítószerek a konyhából

Ha szeretnénk környezettudatosan háztartást vezetni, érdemes újragondolni egyes konyhai hozzávalók szerepét. Ezek talán nem is hatnak újdonságként, némelyiket ugyanis – nagy valószínűséggel – elődeink is használták a korábbi századokban.

Ezeknek a mindennapi alapanyagoknak természetességük mellett nagy előnye az is, hogy kedvező áron hozzájuk juthatunk.

Ecet

A nagymamáink tárházából származó alternatív tisztítószerek közül talán az ecet a legismertebb. Aki nem idegenkedik szúrós szagától, sokoldalúan hasznosíthatja lakása tisztán tartásához. Használhatjuk többek között vízkőoldásra, ami nagy segítség lehet vízforraló, kávéfőző vagy egy eltömődött zuhanyrózsa esetén.

Ha mosás előtt adagolunk egy keveset a mosószer vagy az öbíltő mellé, vízlágyítóként funkcionál, valamint megelőzi a penész és a rossz szagok kialakulását. Zsíroldó hatásáról is ismert, így ha nem vagyunk megelégedve mosogatószerünk teljesítményével, fél deci ecettel felturbózhatjuk (csak ne felejtsük el felrázni a keveréket minden mosogatás előtt).

Meleg vízzel vegyítve cseppmentesen tisztíthatjuk vele az ablakokat, üvegeket, poharakat és tükröket. Sütőporral együtt használva dugulások megszüntetéséhez is hatásos, szódabikarbónával és vízzel elkeverve pedig szinte az összes általános tisztítószert kiválthatjuk vele: használhatjuk a wc, a kád vagy a mosdó tisztítására, de fel is moshatunk vele.

Mennyibe kerül és hol szerezhetjük be? – Egy liter ételecetet már 3-400 forintért is vehetünk. Minden élelmiszerboltban megtalálható.

Mit válthatunk ki vele és mennyit spórolunk? – Vízkőoldó, vízlágyító, zsíroldó, ablaktisztító szer, lefolyótisztító, wc-tisztító és felmosó folyadék helyettesítésére jó. Ezeknek darabja általában 800 forint körül mozog, így akár többezer forintot is megtakaríthatunk.

Szódabikarbóna

A második legismertebb csodaszer, talán sokaknak van is otthon. Általában sütéshez használjuk, de nem árthat nagyobb mennyiséget is tartani otthon.

Fehérítő hatása miatt kiegészíthetjük vele a fehér ruhákhoz használt mosószert. Mivel nem karcol, súrolószer helyett is használhatjuk, még üveg és fém felületekre is. Ha kis víz hozzáadásával kenhető pasztát készítünk belőle, folttisztítónak, zsíroldónak és penészölőnek is alkalmazható.

Ezen kívül szagtalanítóként is használhatjuk, csak tegyünk egy kis tálkányit a hűtő egyik polcára, vagy szórjuk a kuka aljába.

Mennyibe kerül és hol szerezhetjük be? – Kis tasakokban 100 forintért megtalálhatjuk az élelmiszerboltokban, a fűszerek mellett, nagyobb mennyiségben pedig a patikákban keressük, az egy kilós kiszerelés nagyjából 1000 és 1200 forint között van.

Mit válthatunk ki vele és mennyit spórolunk? – Fehérítő, súrolószer, folttisztító, zsíroldó, penészölő és szagtalanító helyett használhatjuk. Ezeknek változó az áruk, de a szódabikarbóna sokáig elég, szóval párszáz forintot itt is megtakaríthatunk.

A mesében a legkisebb királylány is kihangsúlyozza a só fontosságát, amikor azt mondja apjának: úgy szeretlek, mint a sót! Persze ő arra gondolt, hogy főzés közben szinte elengedhetetlen alapanyag. Azonban nem csak az étel ízesítéséhez, hanem az ételmaradékok eltávolításához is kiváló. Ha leégett az edény alja, szórjuk be sóval, engedjük fel melegvízzel, és forraljuk 10 percig! Ezt követően már csak egy alapos átöblítés kell, és újra használhatjuk lábasunkat.

Vízzel keverve szintén jól alkalmazható súrólószerként, vajjal együtt használva pedig rozsdaoldó hatása van.

Ecettel vegyítve akár szórófejes flakonokba is tölthetjük és használhatjuk felülettisztítóként, fertőtlenítőként.

Mennyibe kerül és hol szerezhetjük be? – Egy kiló sót körülbelül 200 forintért várásolhatunk meg. Megtaláljuk bármelyik élelmiszeboltban.

Mit válthatunk ki vele és mennyit spórolunk? – Súrolószer, rozsdaoldó, felülettisztító és fertőtlenítőszer helyettesítésére használhatjuk. Ha termékenként 1000 forintos átlagárral számolunk, akár többezer forintot megtakaríthatunk, ha inkább pár kiló sót tartunk otthon. Ha pedig egy kidobásra ítélt, leégett edényt is megmenthetünk vele, az még több pénzt jelent!

Citrom

Nem hiába tartalmaz a legtöbb bolti tisztítószer citromkivonatot. Friss illata mellett antibakteriális hatással is bír, maró tulajdonsága miatt pedig jól bevethető zsír- és vízkőoldásra, vagy fémek tisztítására. 

A fényét vesztett fürdőkádat és a csempéket újra csillogóvá varázsolja, csak hagyjuk hatni a felületen minimum 20 pecig. Használhatjuk porcelánok és üvegfelületek fényesítésére is.

Egy citrom karika felfrissíti a mósó- vagy mosogatógépet, olívaolajjal elkeverve pedig bútortiszításra alkalmazhatjuk.

Egy félbevágott gyümölccsel újjá varázsolhatjuk a grillrácsot, ha pedig a citrom kifacsart levét 2 percig max fokozaton melegítjük a mikohullámú sütőben, a kicsapódott pára leoldja a szennyeződéseket a készülék belsejéről, nekünk csak tisztára kell törölnünk.

Mennyibe kerül és hol szerezhetjük be? – Egy kiló citrom nem olcsó, 6-800 forint körül mozog az ára, szezonon kívül még ennél is drágább lehet. Zöldségesnél, piacon és az élelmiszerüzletekben általában egész évben elérhető, változó áron.

Mit válthatunk ki vele és mennyit spórolunk? – Zsíroldó, vízkőoldó, fémtisztító, ablaktisztító és fertőtlenítőszer helyettesítésére jó. Ezek darabára nagyjából egy szinten van egy kiló citrom árával, de helyet biztosan spórolunk vele, ha nem kell ennyi vegyszeres flakont tárolnunk.

Ha mégis a bolt polcairól választunk

Aki mégsem kísérletezne az otthoni csodaszerekkel, az választhatja a mosódiót, amiből kapszulát, mosógélt és mosogatószert is találhatunk a drogériákban. Ezek álatlában középárban mozognak, és nagyjából ugyanannyi ideig használhatók, mint ártalmasabb társaik.

A fehérítő mosószert azonban kiválthatjuk a jóval olcsóbb mosószódával, amiből 1 kiló 400 forint, és körülbelül 10 mosáshoz elegendő. Folttisztítók helyett, valamint a ruhák előáztatásához használhatunk mosószappant, ami 300 forint, és sokáig elég. Ha pedig lereszeljük és összefőzzük a mosószódával, saját környezetbarát mosógélt is készíthetünk belőle.

Mindkét terméket elérhetjük a legtöbb drogériában, illetve a nagyobb boltokban, és a 700 forintos összköltségű, vízzel higított egyveleggel nagyjából 6 liter folyékony mosószert kapunk, ami jóval olcsóbb, mint ha boltban vennénk meg ezt a mennyiséget.

Nyilván némelyik megoldás kicsit pepecselősebb, mint a kész vegyszereket megvenni, de ne feledjük: ezt a plusz idő- és energiabefektetést egészségünk és környezetünk is meghálálja!