Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Az osztrák kancellár kikelt az illiberális modell ellen

A szabályokat mindenkinek be kell tartani

A FAZ csütörtöki számában megjelenő interjúból előzetesen közölt részletek szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) politikusa a nácizmus elleni harcban fordulópontként számon tartott normandiai partraszállásra utalva kijelentette, hogy „a következő (uniós) költségvetés lesz a D-nap”.

„Aki nem tartja be a szabályokat, nem lehet a támogatások nettó haszonélvezője 14 milliárd euróval vagy 6 milliárd euróval, mint Lengyelország és Magyarország. A németek és az osztrákok ezt nem fogják elfogadni” – mondta Christian Kern.

Az osztrák kancellár üdvözölte, hogy a lengyel államfő „a civiltársadalom nyomására” megtagadta a nemzeti-konzervatív kormány igazságügyi reformjáról szóló három törvényjavaslat közül kettő aláírását. Azonban továbbra is gond, hogy Lengyelország és Magyarország hajlandósága az európai szabályok betartására „nagyon csekély”. Ez megmutatkozik a menekültek tagállamok közötti elosztásának ügyében is, amelyből a két ország „teljesen kivonja magát” .

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Gyújtogatók vannak a házban

Szintén elfogadhatatlan, ha azt mondják, hogy „Európán belül létezik egy illiberális demokrácia és egy illiberális társadalommodell” – mondta az osztrák kancellár.

Hozzátette még, hogy a demokráciának mindig a pluralizmuson kell alapulnia, azonban „gyújtogatók vannak a házunkban”, ezért örvendetes, hogy az Európai Bizottság „nagyon határozottan nemet mondott”.

Két megoldás

Az SPÖ elnöke szerint a varsói és a budapesti nemzeti-konzervatív kormány ügyében két megoldás lehetséges. Ezeket a „rezsimeket vagy kormányokat leváltják, és akkor magától megoldódik a probléma”, amihez azonban nem érdemes „túlzott reményeket fűzni, tekintettel mindarra, ami az ellenzékkel és a sajtószabadsággal történik”.

A másik megoldás az lehet, hogy megpróbálják rábírni őket arra, hogy „betagozódjanak egy közös európai politikába”. Ehhez a törekvéshez lehetne felhasználni az uniós támogatásokat – fejtette ki Christian Kern az interjúban, amelyben a FAZ hírportálján megjelent előzetes szerint Magyarország és Lengyelország mellett Törökországról isbeszélt, ismét leszögezve, hogy kormánya elutasítja Törökország uniós csatlakozását.