Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Az európai vállalatok keze Amerika felé nyúlik

A Bloomberg hírügynökség adatait idézve a hírportál arról számolt be, hogy a harmadik negyedévben 87 milliárd dollárt fordítottak akvizíciókra európai cégek az Egyesült Államokban, többet, mint a megelőző 12 hónapban összesen. Világszerte pedig összesen 886,7 milliárdra rúgott az akvizíciós érték, ami 29 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Növekvő étvágy

Európán belül már az év elején fellendült az akvizíciós aktivitás. Az európai vállalatoknak immár a tengerentúlra is átnyúló akvizíciós érdeklődése azonban a helyben rendelkezésre már nem álló lehetőségek iránt növekvő étvágyukat tükrözi.

Az Egyesült Államok méretének és gazdasági szerkezetének köszönhetően rendkívül vonzó terület a növekedni és terjeszkedni vágyó európai vállalatoknak” – mutatott rá Gilberto Pozzi, a Goldman Sachs Group Inc. fúziós és akvizíciós üzletágának vezetője az EMEA régióban.

A pénzügyi szektoron kívül

A Bloomberg hírügynökség adatai szerint a folyó pénzügyi évben az európai vállalatok – a pénzügyi szektoron kívül – szabad rendelkezésű pénzeszközei az egy évvel korábbihoz képest 58 százalékkal 1,31 ezer milliárd dollárra emelkedtek. Öt évvel ezelőtt még csak „mindössze” 829 milliárd dollár szabadon elkölthető összeg felett rendelkeztek.

A Merck KGaA például szeptemberben vásárolta meg 16 milliárd dollárért a Sigma-Aldrich Corp. laborvegyészeti vállalatot. Ez volt a legnagyobb akvizíció a darmstadti vállalat 346 éves történetében. Augusztusban a svájci Roche Holding AG. vásárolta fel 8 milliárd dollárért a kaliforniai InterMune Inc. vállalatot.

Ázsia más tészta

Az európai vállalatok Ázsiában is keresik a felvásárlási lehetőségeket, az Egyesült Államok azonban jóval kedvezőbb akvizíciós terep számukra.

„Ázsiában kevés a felvásárolható vállalat, ott organikusan kell növekedni” – mutatott rá Dirk Albersmeier, a JPMorgan Chase & Co. németországi merger és akvizíciós üzletágának a vezetője.

Henrik Aslaksen, a Deutsche Bank AG. londoni merger és akvizíciós üzletágának vezetője szerint az Egyesült Államok által kínált nagyszámú akvizíciós lehetőség és az üzletek könnyű pénzügyi lebonyolítása miatt az európai vállalatok amerikai felvásárlásai a jövőben is folytatódni fognak.