2024 július 23

Washingtont aggasztják a kínai beruházási tervek Mexikóban

Az amerikai hatóságokat aggasztja a nagy kínai befektetések közelgő beáramlása Mexikóba. Különösen a három nagy kínai elektromos járműgyártó megjelenése az Egyesült Államok déli határánál. Derül ki kormányzati illetékeseknek a Financial Times (FT) által hétfőn idézett nyilatkozataiból.

A kínai MG, a BYD és a Chery idén tárgyalásokat folytatott a mexikói hatóságokkal gyárak építésének helyszíneiről. Emellett egy másik kínai cég 12 milliárd dolláros akkumulátorgyár építését tervezi az országban. A SAIC tulajdonában lévő MG 1,5-2 milliárd dollárt tervez költeni egy mexikói üzem építésére. A BYD pedig az első szakaszban több százmillió dollárt kíván befektetni.

Washingtont aggasztják a kínai beruházási tervek Mexikóban

Jelenleg a kínai autók adják az összes mexikói autóeladás mintegy 20 százalékát, míg hat éve ez gyakorlatilag nulla volt. Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy kiiktassa a kínai alkatrészeket saját ellátási láncaikból, és a tavaly elfogadott inflációcsökkentési törvény részeként szigorú korlátozásokat vezetett be ezek használatára vonatkozóan.

Az amerikai kormányzat attól tart, hogy a kínai vállalatok képesek lesznek megkerülni a korlátozásokat azáltal, hogy Mexikóban gyártanak termékeket, és olcsóbb elektromos járművekkel árasztják el az amerikai piacot. Az amerikai kormányzati illetékesek ezért mexikói kollégáikkal való megbeszéléseik során aggodalmukat fejezték ki a kínai befektetésekkel kapcsolatban. Az ország Latin-Amerikai második legnagyobb gazdasága, egyben a világ hetedik legnagyobb autógyártója.

Borítókép forrása: Shutterstock