Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Arany: kóvályogva stagnálás

ARANYVÉLEMÉNY

Bizonyos aranybányák részvényei szépen emelkednek a HSBC részvény-felülminősítését követően, mint például a Barrick Gold Corp. Meggondolható befektetés lehet azoknak, akik nem csak az arany értékemelkedésében hisznek, hanem az ipari tevékenység fejlődésében is.

A decemberi határidős arany hétfői kereskedési sávja: 1313- 1326 dollár/uncia, de a napi zárás az alsó harmadban találja.

A pénteki 3,1 %-os emelkedés a múlt hétre 3,7 %-os heti emelkedést hozott össze, meglehetősen bizonytalan indokokkal, mivel az amerikai megegyezés hatására nem csökkent az ár, hanem meredeken növekedett. A kereskedők az elmúlt hét alapján erre a hétre is növekedést jövendölnek, számítva az eddig elmaradt munkaügyi adatok keddi érkezésére. A munkaügyi helyzet javítása a Fed kettős mandátumának (infláció és a munkanélküliség kezelése) egyik alapvető célja. Bizonyos, hogy addig nem akarják emelni a kamatokat, amíg a munkanélküliek száma jelentősen nem csökken. Ez azt jelenti, hogy kénytelenek egy ideig fenntartani a mennyiségi lazítás pénzügyi programját. Ez pedig  segíti az aranyárat, nyomást gyakorol a dollárra és bizonyos – mostanában még nem érzékelhető – inflációs veszélyeket hordoz. Magát az aranyat sok alkalommal az infláció ellen jó befektetésnek tartották.

Az elmúlt időszakban a Fed megijedhetett a költségvetési plafonnal kapcsolatos politikai vitáktól és egy ideig fenntarthatják a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási – pénzteremtő programot. Emiatt ez a program esetleg hosszabb időre beragadhat. Elterjedt vélemények szerint, ha a pénzteremtés beindítja  a gazdaságot, akkor ezt fenn fogják tartani, ha a gazdaság önmagától képtelen kilábalni.

Ilyen szempontból hosszabb  távra közömbös lesz a keddi munkaügyi adatok értéke, ami azonban nem fogja majd vissza a kereskedőket egy volatilis reagálástól.

A chicagói Fed elnök Charles Evans hétfőn elmondta, hogy a Fed szerinte decemberben kezdi a karcsúsítást, ha addig egy sor jó gazdasági jelentés érkezik. Kérdés, hogy vállalja-e ezt a kockázatot, mivel a január 15-i időpontig halasztották el a költségvetés megvitatását. (Bár az adósságplafon is fenyeget február 7-ig.

Az Currency: usd amerikai használt lakás értékesítés -1,9 % -kal csökkent szeptemberben 5,29 millióra (az augusztusi 5,39 millióról).

A Currency: jpy japán augusztusi ipari aktivitás indexe 0,3 %-kal növekedett augusztusban egy hónap alatt.

A Currency: eur német termelői árindex éves szinten szeptemberre -0,5 %-os csökkenés.

A Standard & Poor 500-as tőzsdeindexnek csak kevés időre volt szüksége, hogy új csúcsra fusson az amerikai kormány működésének újrakezdése és az adósságplafon időleges megoldása  után és kicsit megállt ezen a szinten.

 

NEMESFÉMÁRAK

 ARANYÁRTÁBLÁZAT

 

NAPI ARANYGRAFIKON

 

HETI ARANYGRAFIKON

 

HAVI ARANYGRAFIKON

 

EUR/USD DEVIZAPÁROS JEGYZÉSE