2023 február 01

Apróságokon múlik a sikeres ingatlaneladás

Nagy a bizalmatlanság

A mai napig rendszeresek az online ingatlanhirdetésekben az „Ingatlanosok kerüljenek!” és ehhez hasonló kérések a tulajdonosok részéről. Idő kell még ahhoz, hogy az ellenérzéseket a pozitív vélekedés váltsa fel, de a tendencia bíztató. Az OTP Ingatlanpont és az NRC Marketingkutató felmérése szerint az elmúlt évben a lakáseladók 57 százalékra szakemberhez fordult értékesítési megbízással.

A robbanásszerűen megnövekedett kereslet és az ingatlanárak szárnyalása miatt persze sokan gondolhatják azt, hogy szinte órákon belül elkel a lakásuk, nem kell ehhez szakember. Igazuk is lehet, de messze nem biztos, hogy a legjobb áron!

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„Az ingatlanközvetítő kollégák rendelkeznek azzal a háttérrel, információval, tapasztalattal, amellyel megfelelően tudnak árazni. Rendszeresen találkozunk azonban olyan ügyfelekkel, akik több millió forinttal alá- vagy túlbecsülik lakásuk értékét, amely kedvezőtlenebb vagy jóval hosszadalmasabb adásvételhez vezethet.

Az olyan kiterjedt hálózattal rendelkező cégek, mint amilyen mi is vagyunk, az eladók mellett rengeteg vásárlóval is kapcsolatban állnak. Ennek köszönhetően sokkal könnyebb piaci áron, megfelelő vevőt találni.” – mondja dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont hálózatirányítási és fejlesztési vezetője.

Alaposan járjunk utána az ingatlanosoknak is

Visszajelzések azt mutatják, hogy a lakást eladók és -vevők kifejezetten elégedettek az ingatlanközvetítő szakemberek munkájával. A felmérés szerint a kizárólagos megbízást választók közül ötből négyen sikerrel értékesítették ingatlanukat a szakemberek segítségével.

Ugyanez az arány az online ingatlanportálok felhasználói esetében csupán 66 százalék. Az ingatlanok iránti kereslet és a négyzetméterárak növekedése előreláthatóan még évekig eltarthat, ezért a jövőben még nagyobb szerep hárulhat az ingatlanközvetítőkre.