Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Amerika Venezuelán tartja a szemét

Visszaélés és korrupció

A szankciókkal sújtottak között volt kormányzati tisztségviselők, a hadsereg és az állami olajvállalat vezető tisztségviselői is megtalálhatók, és érintik a büntető intézkedések Elias José Jaua Milano volt szocialista alelnököt, aki jelenleg az alkotmányozó nemzetgyűlés bonyolító elnöki bizottság vezetője, valamint Iris Valera volt minisztert is.

Amerikai indoklás szerint valamennyiükre emberi jogi visszaélések vagy korrupció miatt szabták ki a szankciókat. Ugyanakkor a venezuelai gazdaság egyes szektorait, köztük az életfontosságú olajipart egyelőre nem érintenek büntető intézkedések, bár Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a szankciók nyilvánossgra hozatalát kísérő közleményében leszögezte: a szankciók a továbbiakban érinthetnek még bárkit, akit a vasárnap tartandó alkotmányozó nemzetgyűlésbe beválasztanak.

Közleményében Mnuchin hangsúlyozta: „ahogyan azt az elnök világosan megfogalmazta, az Egyesült Államok nem marad tétlen a Maduro-rezsim demokráciát, szabadságot és jogállamot aláásni próbáló kísérleteivel szemben”.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Trump nem viccel

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) nevük elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselőket idézett, akik szerint a Venezuelával kapcsolatos washingtoni döntéseket illetően „minden megoldás az asztalon van”.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten „erőteljes és gyors gazdasági intézkedéseket” helyezett kilátásba arra az esetre, ha július 30-án a dél-amerikai országban tényleg összehívják az alkotmányozó nemzetgyűlést.

Befagyasztott vagyon

Elemzők a szankciókat úgy értékelik, mint az amerikai kormányzat jelzését Nicolás Maduro venezuelai elnöknek, akit Washington folyamatosan bírál önkényuralmi törekvései miatt. Az amerikai kormányzat bírálja a Venezuelában most vasárnapra összehívott alkotmányozó nemzetgyűlést is, amelynek – washingtoni megítélés szerint – Maduro elnök hatalmának bebetonozása a célja.

A szankciók – mint általában az ameriaki pénzügyminisztérium által foganatosított büntető intézkedések – ezúttal is az érintettek esetleges amerikai javainak és bankszámláinak befagyasztását jelentik, valamint a szankcióval sújtottak nem folytathatnak kereskedelmi tevékenységet amerikaiakkal.

„Az Egyesült Államok a venezuelai nép oldalán áll a teljes és virágzó demokrácia visszaállításának keresésében” – hangsúlyozta kommünikéjében Steve Mnuchin pénzügyminiszter.

Államcsőd nélkül nem tud talpra állni Venezuela?
Venezuela fontos válaszúthoz érkezett. A július 30-án esedékes választáson, ahol az Alkotmányozó Nemzetgyűlés tagjait választják meg, a jelenlegi rezsim számára az a legfőbb kérdés, hogy sikerül-e a Venezuelai Egyesült Szocialista Pártnak (PSUV), Maduro elnök pártjának megerősítenie a pozícióit az ország intézményeiben – áll Christopher Dembik, a Saxo Bank szakértőjének közleményében.