Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Aggódhatunk az energiabiztonságért?

A minisztérium közleménye szerint az Európai Energiabiztonsági Stratégia vitájában Fónagy János elmondta, hogy az energiabiztonság az összes napirenden lévő kérdés közül a legsürgősebben megoldandó feladat. A kelet- és közép-európai országok – mint a lehetséges energiaellátási válsággal legfőképpen érintettek – mindent megtettek az alternatív energiaforrások feltárása és a gázellátás diverzifikálása érdekében.

Az államtitkár kijelentette: az unió energiabiztonsági politikájának a lehető legalacsonyabb energiaár biztosításával kell hozzájárulnia az európai gazdaság versenyképességének javításához és az energiafüggőség csökkentéséhez. A szükséges intézkedések között említette a külső energiaforrások és útvonalak diverzifikációját, a hiányzó infrastruktúra-összeköttetések létrehozását és a belső energiaforrások minél nagyobb mértékű hasznosítását. Az uniós energiapolitikának elő kell segítenie a széndioxid-kibocsátás globális csökkentését is – közölte az NFM.

A nemzetközi energetikai kapcsolatokról szóló vitában Fónagy János leszögezte, az Európai Unió stratégiai érdeke, hogy stabil és hosszú távú partnerséget alakítson ki a kulcsfontosságú meglévő, illetve a lehetséges új energiabeszállítóival. A tagállamokat érintő energiaellátási válsághelyzetek elhárítása érdekében alapvető jelentőségű és támogatandó a nyitás az Európai Unión kívüli országok irányába – tájékoztatott a tárca.