2023 december 10

A német gazdaságot is megrázhatja a Brexit

Kölcsönös függés

A tanulmány szerint a németországi hozzáadott érték termelés és ezzel együtt a munkahelyek biztonsága közvetlenül vagy közvetve a német termékek iránt támasztott brit kereslettől is függ. „A felesleges károkozást elkerülendő ezt szem előtt kellene tartani a Brexit-tárgyalásokon” – figyelmeztet Gabriel Felbermayr, hozzátéve, hogy miután olyan Brexit-forgatókönyv nem létezik, melynek végső egyenlege kedvező lenne Nagy-Britannia számára, a keménykedés csak Németországnak okozna többlet károkat feleslegesen.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A függőség kölcsönös: a brit hozzáadott érték termelés és a munkahelyek egy része is az EU 27 tagországának keresletétől függ. Az uniós és a brit feldolgozó- és szolgáltatóipar szorosan összefonódva működik. A brit beszállítók, de különösen a brit szolgáltatások kulcsfontosságúak a német gazdaság számára, az uniós hozzáadott érték termelés pedig egyebek között például a brit autóipar termeléséhez járul hozzá jelentős mértékben.

A kemény feltételek a diktáló felet is megrázhatják

Németország amellett, hogy tovább kell fizetnie a nettó uniós hozzájárulását, még akkor is hozzáadott értéket veszít, ha az EU-nak a Brexit-tárgyalásokon egy, a Dél-Koreával megkötött szerződéshez hasonló kereskedelmi megállapodásra sikerül jutnia a britekkel. Hozzáadott értéket Nagy-Britannia is veszít ugyan, uniós költségvetési hozzájárulást azonban nem kell többé fizetnie – mutat rá az ifo elemzése.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„Abban az esetben viszont, ha nem sikerül átfogó megállapodásra jutni, Németország is és Nagy-Britannia is csak sokkal többet veszíthet” – figyelmeztet Felbermayr.

Az igaz ugyan, hogy egy esetleges kemény Brexit esetén a német pénzügyi központ szolgáltatásokat szipkázhat el Londontól, ezért azonban nagy árat kell majd fizetnie.

„Az EU-nak tartózkodnia kellene attól, hogy fenyegetőzéssel próbálja megakadályozni a gazdaságok felkészülését egy kemény Brexitre, ami egyébként sem áll senkinek sem az érdekében” – fogalmazott, megjegyezve, hogy az olyan dogmatikus kijelentéseket is mellőzni kellene, mint a kedvező feltételek „kimazsolázása”, vagy „a négy szabadságjog elválaszthatatlansága”, mivel alapvetően minden kereskedelmi megállapodás a reciprocitáson kell, hogy alapuljon és ennek megfelelően kell nyújtania vagy megvonnia jogosultságokat.