2023 március 23

A magyarok is össze tudnak fogni, amikor igazán kell

Jónak lenni tényleg jó

Immár hatodik alkalommal rendezték meg a közmédia jótékonysági akcióját, amely a Jónak lenni jó! nevet viseli. Idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére gyűjtöttek.

A magánszemélyek támogatásai mellett alapítványok és nagyvállalatok is a kezdeményezés mellé álltak. A Demján Sándor Alapítvány például minden magánfelajánlás összegét annak 50 százalékával megemelte, így minden adományozó támogatása másfélszer annyit ért. 

Az OTP Bank az idei és a jövő évre 25-25 millió forintot, a Béres Gyógyszergyár Zrt. 10 millió forintot, a Mol Magyarország 12 millió forintot, a Gyermelyi Zrt. 7 millió forintot ajánlott fel. Egy budapesti cég 40 millió forint értékű könnyűszerkezetes, kulcsrakész ház megtervezését és felépítését vállalta egy nagycsalád számára. A 1350-es adományvonalon mintegy 39 millió forint gyűlt össze – mondta el Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek Főszerkesztőségének vezetője.

Végül az egész napos felajánlás-sorozat több mint 290 millió forintot eredményezett, amelyet a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek és mozgássérült fiatalok segítésére, a gyerekesély programra, valamint a mentőszolgálat fejlesztésére fordít majd a szeretetszolgálat.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Lesz ajándék a fa alatt

A tavalyi eredményt túlszárnyalva, mintegy 100 millió forint értékben, közel 50 ezer cipősdoboz ajándékot gyűjtött össze idén a Baptista Szeretetszolgálat – derült ki az Országos Sajtószolgálat (OS) keddi közléséből.

Idén 14. alkalommal hirdették meg a Cipősdoboz Akciót, hogy szebbé tehessék a rászoruló gyermekek karácsonyát. 

“Az akció honlapján útmutatást adtunk a csomagok elkészítéséhez, melyeket több mint 200 gyűjtőponton vártunk, hogy még karácsony előtt eljuttathassuk azokat a gyerekekhez: nevelőotthonokban lakóknak, szegénységben élőknek, vagy Böjte Csaba szerzetes árvaházában nevelkedőknek” – áll a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány közleményében.

Van, ahol még tudunk segíteni

Hasonló sikereket ért el egy másik országos adománygyűjtő akció is. Az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés keretében – amelyet Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szervez – mintegy 70 millió forint gyűlt össze december 19-éig.

A tapasztalatok szerint az utolsó hetekben, napokban érkezik a legtöbb adomány – emelte ki Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

A sokéves hagyománnyal rendelkező ünnepi összefogás teszi lehetővé, hogy a szervezet a karácsonyi időszakon túl is, egész évben támogatni tudja a bajba jutottakat. A kezdeményezés legfontosabb üzenete, hogy a cselekvő szeretet a nélkülözők segítésének alapja.

A legjobb karácsonyi ajándék: véradás 

Akinek nincs lehetősége pénzbeli vagy bármilyen tárgyi formájú felajánlásokat tenni, segíthet a vérével is. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat országszerte többszáz helyszínen szervez véradást az ünnepek előtt. 

A szervezetek kiemelték: december 24. és 26. között nem lesz lehetőség véradásra, vérre azonban az ünnepek alatt is szükség lehet az életmentő műtétekhez.

A pontos helyszínekről és időpontokról a www.veradas.hu és a www.ovsz.hu oldalakon, valamint az ingyenesen letölthető Véradás-Vöröskereszt applikációban tájékozódhatnak az érdeklődők.

A jótékonysági akciókról már itt írtunk korábban, a cikk végén további adakozási lehetőségeket találhatnak a segíteni vágyók.