2024 június 16

Óvatosan eresztik a Balaton vizét

A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet. Így egyes déli parti települések védelme érdekében hétfőn reggel 8 órakor megkezdődött a vízeresztés – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Hozzátették, a hidrometeorológiai előrejelzésekre alapozva, valamint a tó vízgyűjtőjén kialakult vízszintek figyelembevételével indult el a vízeresztés. Időtartamát és intenzitását az időközben érkező csapadékmennyiség határozza meg. A Kaposon levonuló árhullám a Sió középső szakaszánál tart, ez is indokolttá teszi a többletvízkészlet óvatos leeresztését. A következő napokban a vízgyűjtőkről érkező – az elmúlt időszakban lehullott csapadékból származó – vízmennyiség után várhatóan tovább emelkedik a Balaton vízszintje – közölték.

Májusban 6 centimétert nőtt

Az OVF megjegyezte, a tó vízállását általánosságban csökkenti a meleg idő hatására kialakuló párolgás. Emiatt májusban jellemzően már néhány centimétert apadni szokott a vízszint. Idén azonban az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt májusban 6 centimétert nőtt az átlagvízállás. Majd június első 2 hetében tovább emelkedett. Mintegy 4 centiméterrel. Így az idei nyári idény nem pusztán minimum 17 centiméterrel magasabb vízállással kezdődik. De az ilyenkor jellemző apadás is több mint 1 hónappal később indulhat meg.

A rendszeres mérések kezdete, 1921 óta csupán 10 alkalommal fordult elő, hogy június elején a jelenlegivel megegyező vagy magasabb átlagos vízállás alakult ki a Balatonon. Nagyon ritka, hogy a tó vízszintje ebben az időszakban elérje a 120 centimétert. (ez a siófoki vízmércéhez viszonyított érték, a tó átlagmélysége 3,8 méter), ennek valószínűsége mindössze 10 százalék – áll a közleményben. A mostani kedvező helyzet köszönhető annak is, hogy június első hetében a vízgyűjtőre a havi csapadékátlag 58 százaléka hullott.

A Balaton déli partján számos település parti sávja és csapadékvízelvezető-rendszere érzékeny a magas vízállásra. Egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat a mélyebben fekvő déli területeken – ismeretette  a távirati iroda.

A Sió kapacitása korlátozott

Hozzátették, mindezeket figyelembe véve vált szükségessé a vízszint csökkentése. Tekintettel arra is, hogy a Sió kapacitása korlátozott, nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni. A csatorna és a part menti területek károsodása nélkül. Megjegyezték azt is, a megkezdett vízeresztés a folyamatban lévő „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” elnevezésű KEHOP-projekt kiviteli munkálatait kismértékben hátráltathatja majd. De a vállalkozói szerződés tartalmazza a vízeresztés lehetőségét.