2024 június 14

Csökkentek az építőipari kiadások az Egyesült Államokban

Növekedés helyett májusban váratlanul csökkentek az építőipari kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.

Májusban szezonális kiigazítással évesített összegben 0,3 százalékkal csökkentek az építkezési kiadások az előző havihoz képest és 7,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Elemzők 0,4 százalékos havi növekedést vártak az áprilisi 0,1 százalékos havi növekedés után.

A privát építkezésekre fordított összeg 0,3 százalékkal csökkent májusban az előző havihoz képest, amikor 0,3 százalék volt a havi növekedés. A lakásépítési kiadások 0,3 százalékkal csökkentek májusban az áprilisi 0,6 százalékos havi növekedés után. Az termelőüzem-építési kiadások havi bázison 2,7 százalékkal csökkentek májusban és 0,3 százalékkal csökkentek áprilisban. A kereskedelmi ingatlanokra fordított építési kiadások havi bázison 0,7 százalékkal csökkentek májusban az előző havi 0,4 százalékos növekedés után.

Az év első öt hónapjában az építőipari kiadások összege 4,6 százalékkal haladták meg a 2020 január-májusit.

https://www.census.gov/construction/c30/pdf/release.pdf