2024 június 16

A klímaváltozás az ingatlanpiacot sem kíméli

Az elmúlt három hónap volt az elmúlt harminc év legmelegebb nyara Európában a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat (C3S) legfrissebb közleménye[1] alapján,és augusztusban 48,8 fokkal Szicíliában megdőlt a valaha mért legmagasabb hőmérséklet európai rekordja is. A szakértők szerint az idei időjárás nem kivétel, és a klímaváltozás miatt hosszú távon is fel kell készülnünk az egyre melegebb nyarakra. Az emelkedő hőmérséklet az otthonunk komfortjára is alapvető befolyást gyakorolhat, azonban több lehetőség is van arra, hogy a négy fal között ne kapjunk hőgutát.

Divatba jön az árnyas környezet

A legkézenfekvőbb megoldás a nyári hőség elkerülésére, hogy olyan helyre költözünk, ahol enyhébbek a nyarak, azonban kevésbé valószínű az, hogy mindenki a hűvösebb, jellemzően hegyvidéki tájakat választaná új lakóhelyül. Ugyanígy fontos szempont az is, hogy mennyi ideig éri nyáron napsütés az adott ingatlant, így sok év után megfordulhat a trend, és a déli tájolású ingatlanok helyett az északi fekvésűek válhatnak keresettebbé.

A déli fekvésű ingatlanok hagyományosan kelendőbbek, köszönhetően a jó benapozottságnak, azonban a nyári hőhullámok miatt elképzelhető, hogy az északi tájolásról nem a nyirkos és dohos lakás, hanem a kellemes hűvös fog a jövőben az eszünkbe jutni. Az egyedi panoráma természetesen fekvéstől függetlenül örök sláger marad és a déli fekvés a téli hónapokban kifejezetten előnyös, de elképzelhető, hogy a jövőben az új otthon kiválasztásánál, főleg egy nyaraló esetében, alaposabban átgondolandó szempont lesz az, hogy az ingatlan északi vagy déli tájolású” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Fenntartható otthonok, fenntartható környezet

A hűvösebb régióba költözés és az ingatlan tájolásának megválasztása mellett a klímaváltozás további hozadéka az ingatlanpiacon, hogy megnövekszik az igény a fenntartható otthonok kialakítására, az ingatlanok hűtési-fűtési rendszereinek optimalizálására, a megújuló energiaforrások használatára és a károsanyag kibocsátás minimalizálására. Ezt a folyamatot a környezettudatosság mellett tovább erősíti, hogy a korszerű berendezések és hőszigetelési megoldások a rezsiköltségeket is jelentősen csökkenthetik, ez pedig nem elhanyagolható, főleg akkor, ha a home office miatt egyre több időt fogunk otthon tölteni vagy befektetési céllal vásárolunk ingatlant, hiszen a jelentősen alacsonyabb rezsidíj a bérlők számára is fontos döntési szempont lehet.

Az újépítésű lakások esetében már jellemzően ma is érvényesülnek a fenntarthatóság és optimális klíma szempontjai, ezért a modern szigetelőanyagok, nyílászárók és árnyékolási lehetőségek mellett egyre elterjedtebb a korszerű felületfűtő és -hűtő rendszerek telepítése, ami amellett, hogy energia- és helytakarékos, az ingatlan fenntartásának költségeit is csökkentheti.

A változó elvárások mellett a szigorodó energetikai előírások is a fenntartható ingatlanok térnyerését vetítik előre, hiszen azok az épületek, amelyek 2022. június 30. után kapnak használatba vételi engedélyt, legalább BB energetikai tanúsítvánnyal (közel nulla energiaigény) kell, hogy rendelkezzenek. A környezetbarát és energiahatékony ingatlanok elterjedését támogatja a Magyar Nemzeti Bank nyáron bejelentett és októberben induló Zöld Otthon Programja is. Az előzetes információk alapján a legfeljebb 2,5 százalékos, végig fix kamatozású lakáshitelt csak lakossági ügyfelek vehetik fel olyan új lakóingatlan vásárlására vagy építésére, amely megfelel a BB energetikai besorolási osztály követelményeinek.

„Az OTP Bank részt vesz az MNB által a Növekedési Hitelprogram keretében meghirdetett Zöld Otthon Programban, melyben a bankoknak lehetőségük van arra, hogy fix kedvező 2,5 százalékos kamatozású hitelt biztosítsanak lakossági ügyfelek számára, új lakás vásárlásra és építésre. Amint megkötöttük az MNB-vel a Zöld Otthon Programra vonatkozó megállapodást, a termék elérhető lesz ügyfeleink számára” –mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Régiből új

A hazai lakásállomány nagy része továbbra is korszerűtlen, de nem feltétlenül szükséges új építésű ingatlanba költözni ahhoz, hogy hozzájáruljunk a környezet megóvásához, javítsunk komfortérzetünkön és a rezsiköltségeken is spórolhassunk.

„A nyílászárók cseréjével, utólagos szigeteléssel, a fűtési rendszer felújításával szinte bármelyik lakóingatlan modernizálható. A felújítási költségek és az alapanyagárak folyamatosan növekedése ellenére is érdemes megfontolni az ingatlan értékét növelő beruházások megvalósítását és a költséghatékonyság növeléséhez az otthonfelújítási támogatás igénybevételét” – zárta gondolatait Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.


[1] https://climate.copernicus.eu/index.php/copernicus-warmest-summer-europe-small-margin-august-globally-joint-third-warmest-record