2024 április 15

Szomorú jóslat érkezett az alapkezelőkre nézve

A Piper Sandler befektetési bank várakozásai szerint 2030-ra az alapkezelői piac szereplőink fele eltűnik majd, köszönhetően a szektorban egyre jobban felfokozódó felvásárlási láznak. A bank szerint a túlélőknek nagyon hatékony felvásárlási stratégiával kell rendelkezniük.

Az alapkezelőkre banki oldalon is van kereslet, a JP Morgan vezére múlt hónapban arról beszélt, hogy gondolkodik egy alapkezelő megvásárlásán, a Goldman pedig azt nyilatkozta, hogy bár most az organikus növekedésre fókuszálnak az alapkezelői üzletágukban, nem zárkóznának el egy jó vételi lehetőségtől. Az alapkezelői piacon belül pedig nemrég a Standard Life Aberdeen újdonsült vezére nyilatkozta azt, hogy gondolkodnak egy ETF-üzletág felépítésén akvizíción keresztül.

Sok alapkezelő számára a felvásárlási törekvések a profitok feltornázása érdekében szükségesek. Annak ellenére, hogy 2008 és 2019 decembere között több mint duplájára nőtt a kezelt vagyon a szektorban, a profitmarzsok nem nagyon változtak.

Különösen a hagyományosan aktív alapkezeléssel foglakozó szolgáltatók számára lesz kihívás a magasabb profit elérése, ugyanis egyre erősebb versenyt támasztanak a passzív alapok, ráadásul a Piper Sandler bank által végzett felmérés szerint az Amerikában magánbefektetőknek értékesített alapok több mit ötöde 2019 végén öt éve tartó sorozatos tőkekiáramlást szenvedtek el. Ugyanezen időszak alatt az amerikai aktívan kezelt alapok mindössze 11%-a tudott tőkebeáramlásról beszámolni.

Mindez a nagyobb alapkezelők malmára hajtja a vizet, ugyanis szélesebb termékkörrel jobban tudnak reagálni a kihívásokra és a profit is több lábon áll. Ezért is kerültek az akvizíciós szándékok jobban előtérbe.Szakértők szerint az alapkezelői piac jelenleg az egyik legszéttagoltabb piac a világon. Ezt bizonyítja, hogy itt a 10 legnagyobb szolgáltató piaci részesedése mindössze 35%, holott ez más iparágakban tipikusan 75% körül mozog.