2024 február 29

Szárnyal az Opus, és az oka is megvan rá

A sok nemzetközi vakcinahír, koronavírus adat mellett talán többek figyelmét elkerülhette, hogy a magyar tőzsde néhány évvel ezelőtti sztárpapírja hogyan teljesít. Az OPUS árfolyama ugyanis rendkívül nagy rallyt mutatott fel a napokban, tegnap a kétszámjegyű százalékos növekedésig is eljutott. A lendület ráadásul ma is tart, 280 forint felett is kereskedtek a holdingcég részvényeivel. Nézzük, mi lehet az oka a papír hirtelen feltámadásának!

Túladottság

Az Opus részvényei a koronavírus járvány alatt körülbelül a harmadát érték a 2019-ben látott szinteknek, tehát jóval jobban megviselte az árfolyamot, mint a legtöbb céget. (Az OTP esetében egy harmadolás például körülbelül 5000 forintot jelentett volna, összehasonlításképpen). A márciusi, 129-130 forintos mélypont után feltámadás következett, azonban októberre is csak 200 forintot kellett befektetnie, aki Opus-részvényes kívánt lenni. A rallynak tehát oka lehet az alulértékeltség, illetve az, hogy a magyar eszközök egyébként is jelentős szárnyaláson vannak túl, és úgy tűnik, ez a hangulat az Opust is elérte.

Megvásárolják a Tigázt?

A másik jelentős tényező a Forbes.hu értesülése lehet, mely szerint az Opus Global Nyrt. tovább bővíti tevékenységét, és felvásárolná a Tigázt. A földgázelosztó megvétele jelentősen növelné az Opus értékét, és eredményességét is; több, mint 2 milliárd forintos adózott eredményt ért el a cég az előző évben. A Tigáz jelenlegi tulajdonosa egyébként a MET Csoport, az eladási árról egyébként egyelőre nem érkeztek hírek. Ha az Opus valóban végrehajtja az akvizíciót, akkor mindenképpen érthetőbbé válik az elmúlt napok szárnyalása. Pláne, hogy a több hónapig tartó fokozatos lejtmenet után újra az érdeklődés közelébe kerülne az egykor még 700 forint felett (igaz, 10 forint alatt is) jegyzett cég a magyar értéktőzsdén.

www.forbes.hu www.bet.hu