2023 január 31

Rossz inflációs adat Amerikából

A termelői árindex (PPI) a gyártók által értékesített áruk árának változását méri. Ez az infláció egyik vezető mutatója. Novemberben, a PPI testvérének (CPI) vártnál jobb száma egy zöld rallyt indított el a piacon.

Miért rossz?

A várakozás 0.2% volt, egy tized százalékkal kevesebb, mint novemberben. A magasabb adat az amerikai jegybank számára rettentően fontos, hiszen jövőhéten tartja utolsó kamatdöntő ülését.

A Fed célja első sorban az infláció elleni harc, így magas adat több piaci szereplőből is félelmet válthat ki. A piac egy 50 bázispontos emelést remél, amely csökkenés lenne a korábbi 75 bázisponttól és egyben belebegtetné a monetáris politika enyhítését.

A Fed elnöke Jerome Powell

Az 50 bázisponthoz azonban nem elég a reménykedés, az adatoknak is meg kell felelniük. Az elmúlt hetekben több olyan jelentés is érkezett az Egyesült Államokból, amelyek rettentően izgalmassá tehetik a jövőhetet.

A befektetőknek mindenképpen érdemes figyelni a jegybank lépését és a reakcióját a mai számokra, hiszen közeleg az év vége és felvetül a kérdés: Lesz-e Mikulás rally?