2024 július 25

Javította Magyarország államadósságának kilátását a Moody’s-mit jelent ez a BUX-ra nézve?

Stabilról pozitívra

Péntek estére maradt egy hír, amiről előzetesen keveset olvashattunk, mégpedig az, hogy a Moody’s felülvizsgálja Magyarország államadósság-besorolását. A hitelminősítőtől nem vártak lépést, sőt, egyes befektetők a kilátás stabilról negatívra rontását várták. Ezzel ellentétben a 3 legnagyobb hitelminősítő egyike az amerikai piaczárás után közölte, hogy változatlan Baa3 besorolás mellett, stabilról pozitívra javította Magyarország besorolását. A kilátásjavítást általában felminősítés követ néhány éven belül, aminek már jelentős tőkevonzó képessége is lehet a magyar tőkepiacok számára.

A Moody’s indoklásában kifejtette, hogy a koronavírus válság hatása nem lesz olyan nagy Magyarország esetében, mint előzőleg várható volt. A hitelminősítő az idei évre 5,5 %-os GDP visszaesést vár, jövőre ugyanakkor már 4 %-os visszapattanásra számít. Kiemelik ugyanakkor, hogy a felminősítéshez gyors felépülés kéne a járvány okozta visszaesésből.

Forrás: www.portfolio.hu

Ahogy a portfolio.hu 2018-ig szóló gyűjtésén látható, a Moody’s egyáltalán nem a legszigorúbb hitelminősítő Magyarország kapcsán. (Azóta a Fitch 2019 februárjában BBB-ra javított a besoroláson, illetve az Standard and Poor’s is BBB/A2re.)

Mit reagál a piac?

A döntés valószínűleg meglepte a piaci szereplőket, ezt a mai kereskedés során láthatjuk pontosabban. A hitelminősítő legutóbb 2016 novemberében minősítette fel az országot, ekkor kerültünk a mostani, befektetésre ajánlott kategóriába. Ekkor a BUX index jelentősen emelkedett a következő héten, bár ekkor alapjában véve is egy kibontakozó bull piacnak lehettünk tanúi.  Az ilyen döntéseknek általában a meglepetésmértékük az igazi erejük, egy várt, és biztosnak tekintett felminősítésnek például sok esetben nincs jelentős hatása, a mostani váratlan kilátásjavításnak azonban még lehet.