2024 július 14

Időjárás: Hatalmas kánikula Vasárnap és erős UV sugárzás

Magyarország teljes területén magas UV sugárzás és meleg időjárás várható a vasárnapi nap folyamán.

Magas UV sugárzás a délelőtti és a kora délutáni órákban

Az UV délelőtt 11 és délután 3 óra között lesz a legmagasabb, ezekben az órákban érdemes árnyékosabb helyeken tartózkodni. Napközben a hőmérséklet elérheti a 37 fokot. Az időjárás záporosra csak a dunántúlon fordulhat, ezen kívűl Magyarország részén mindenhol kánikulára számíthatunk.

Strandolók készülhetnek ebben az időjárásban

A strandolni vágyók csomagolhatnak, hiszen a hazai édesvízeink sem fognak panaszkodni a hidegtől, a Balaton vízhőmérséklete 25, a Velencei-tó 27, a Tisza-tó pedig 25 fok lesz.

A mai időjárásról az időkép oldaláról tájékozódtunk.

Ime néhány tipp az UV védelme érdekében

Az UV sugárzás elleni védelem érdekében érdemes néhány alapvető óvintézkedést betartani:

  1. Viselj fényvédőt: Használj legalább SPF 30-as fényvédőt, és alkalmazd azt bőségesen minden exposed bőrterületre. Ne felejtsd el újra alkalmazni kétóránként, különösen, ha úszol vagy izzadsz.
  2. Kerüld a napot a csúcsidőben: Próbálj meg árnyékban maradni 10:00 és 16:00 óra között, amikor a nap sugarai a legerősebbek.
  3. Viselj ruhát: Válassz hosszú ujjú ingeket, hosszú nadrágokat és széles karimájú kalapokat, hogy minél több bőrfelületet védj. A sűrű szövésű anyagok a legjobb választás.
  4. Használj napszemüveget: Viselj UV-szűrős napszemüveget, hogy megvédd szemeidet a káros sugárzástól.
  5. Keress árnyékot: Ha lehetséges, maradj árnyékban, különösen a nap csúcsidőszakában. Használj napernyőt, árnyékolókat vagy fa árnyékát.
  6. Rendszeres bőrön való önvizsgálat: Vizsgáld meg rendszeresen bőrödet, és figyelj a változásokra, mint például új anyajegyek vagy a meglévők változásai. Ha bármilyen gyanús elváltozást észlelsz, keresd fel orvosodat.
  7. Használj UV-védő fóliákat: Helyezd el őket az autód ablakaira és otthoni ablakokra, hogy csökkentsd a benti UV sugárzás mértékét.

Ezekkel az intézkedésekkel jelentősen csökkentheted az UV sugárzás káros hatásait és megőrizheted bőröd egészségét.