2024 május 27

Élénkül az euróövezet egy kutatás szerint

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben élénkült a gazdasági aktivitás júniusban az euróövezetben a járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérése alapján.

A Markit júniusi felmérésének előzetes adatai alapján a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI 2006 júniusa óta legmagasabb szintre, 59,2 pontra nőtt a májusi 57,1 pontról. Elemzők kevésbé javuló mutatóra, 58,8 pontra számítottak.

A szolgáltatóipari BMI a vártnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, 58 pontra nőtt, ami 2018 januárja óta a legmagasabb érték, és felülmúlta a becsült 57,8 pontot a májusi 55,2 pont után.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 63,1 pont lett, ugyanúgy, mint májusban. Szakértők romló mutatóra, 62,1 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatt értéke pedig a csökkenését jelzi.

A feldolgozóipari BMI júniusra vonatkozó végleges adatát július 1-jén, a szolgáltatóipari és a kompozit BMI adatait pedig július 5-én közli a Markit.