2024 április 17

Devizaswap tendert tartott a jegybank

A közlemény szerint a versengő áras tenderen hat bank vett részt.

A monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése után a jegybank azt közölte, hogy az MNB június végén – az előző negyedévekhez hasonlóan – ismét eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereket tart. Az MNB aktív piaci jelenléttel tompítja a negyedév végi nemzetközi swappiaci feszültségek hazai begyűrűzését, hozzájárulva a monetáris kondíciók stabilitásának megőrzéséhez és ezen keresztül az árstabilitás fenntartásához.

Az MNB szerdán megerősítette, hogy továbbra is szorosan nyomon követi a swappiaci folyamatokat és kitüntetett figyelemmel kíséri a negyedév végi fejleményeket. Annak érdekében, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban összhangban alakuljanak a monetáris tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel, az MNB június 28-án, 29-én és 30-án is újabb eurolikviditást nyújtó swaptendereket tart – írták.

Az euro/forint FX-swapok likviditáskezelésének támogatása érdekében az MNB módosítja a kapcsolódó egyhetes betéti tendereinek lejárati és tendernapjait. A 2021. június 24-i egyhetes betéti tender lejárati napja június 30., szerda, a június 28-i héten pedig ennek megfelelően június 30-án, szerdán kerül sor az egyhetes betéti tenderre, július 8-i, csütörtöki lejárattal.

Az utóbbi három negyedév gyakorlatával összhangban az MNB a június 21. és június 30. közti időszakban nem tart forintlikviditást nyújtó swaptendert. A jegybank a 2021. július 5-i héttől kezdve tér vissza a jelenlegi tender-gyakorlathoz – közölték.