Az alább olvasható témákról mindenképp szót fognak ejteni a világ vezetői.

Pénteken fog kezdődni a következő G7 csúcs, amelynek most az Egyesült Királyság ad otthont. A tervek szerint 3 napos tárgyalássorozatról lesz szó, amelyet egy Biden-Johnson találkozó előz meg. Feltehetően számos gazdasági kérdéskörről szót ejtenek a világ vezetői, így célszerű összegyűjteni a törekvéseket és a háttérben meghúzódó folyamatokat. Minden bizonnyal a fejlemények a tőzsdére is hatással lesznek, így összefoglaljuk mire érdemes figyelni a következő napokban. 

Kik lesznek jelen? 

A G7 országokon (USA, Németország, Olaszország, Japán, Kanada, Egyesült Királyság, Franciaország) felül, az Európai Bizottság és az Európai Tanács is delegál 1-1 embert. Utóbbiak részéről Ursula von der Leyen, valamint Charles Michel jelenlétére számíthatunk. A jelenlévő országok összetételéből már spekulálhatunk arra, hogy első sorban a nyugati országok gazdasági versenyhelyzetével kapcsolatos témákban fognak állást foglalni. A fő kimaradók természetesen Kína és Oroszország, akikkel a nyugati külpolitika nem ápol felhőtlen viszonyt az utóbbi időszakban. 

Főbb napirendi pontok 

Első sorban a világgazdaság pandémia utáni stabilizációját vizsgálják. Ezügyben számos kezdeményezés született már, elég csak az EU helyreállítási alapjára, valamint az USA stimulus csomagjaira gondolni. A helyreállítást most azzal akarják tovább fokozni, hogy az országok közötti kereskedelmek újra a csúcsra járjanak. 

Számos ország, mint például a britek szót fognak ejteni a vakcinálás jelenlegi állásáról is. Az ország egy egységes álláspontot sürget, hogy legkésőbb 2022-ben elkezdjék a fejlődő országok oltási programjait is nagy mértékben segíteni. Ezügyben már történt is előrelépés, de nem a vakcinaszabadalmak tekintetében. Hiszen most már nem csak EU és az UK számít nagy vakcina exportőrnek ezen térségekbe, hanem már az USA is több százmillió adag oltóanyag leszállítását kezdeményezte. 

Szó lesz a globális felmelegedés okozta klímaválságról is. E tekintetben a novemberi ENSZ klímacsúcsot készíthetik elő a felek, amelyet szintén a brit szigetország rendez majd. Annyi bizonyos, hogy már egészen rövidtávú, 2030-as célokat is igyekeznek megfogalmazni, már ami az emissziót és az elektromos autókat illeti. 

A globális minimumadó helyzetéről egyelőre nem szól a fáma. Viszont a következő napok izgalmasak lesznek, hiszen a háromnapos G7 csúcs után, az Európai Parlamentbe látogat Joe Biden hétfőn. Egy nappal később pedig már orosz kollegájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyalhat Genfben. Érdemes lesz követni az eseményeket, amelyek nagy hatással lehetnek a piacokra is.