Több dologra is koncentrálni kellett a hétvégén.

Meglehetősen sok hírre érdemes volt figyelnünk a mögöttünk álló két nap során. Mind magyar, mind nemzetközi színtéren történik fontos, akár piacmozgatásra is képes események ugyanis. A német választások eredményét, a Moody’s döntését Magyarországról, illetve az Evergrande és a koronavírus kapcsán napvilágot látott információkat mutatjuk be röviden.

Veszített Merkel pártja – véget ért egy 16 éves korszak

Az, hogy véget ér Merkel 2015 óta tartó kancellársága, régóta tudni lehet; az viszont meglepetésként hathat, hogy pártszövetsége, a CDU/CSU elveszítette a tegnapi németországi választásokat. Az eredmény szerint ugyanis a szociáldemokrata SPD 25,7 %-ot kapott, a CDU/CSU pedig 24,1 %-át gyűjtötte be a voksoknak. Mindez azt is jelenti, hogy hosszadalmas koalíciós tárgyalásoknak nézhetünk elébe, a többi parlamentbe jutott párttól függhet, hogy végül melyik nagy párt alakíthat kormányt; alapvetően persze a nyertes SPD vezetője, Olaf Scholz indul nagyobb eséllyel a kancellárságért.

Jó hír jött Magyarországnak

Szombaton érkezett egy igencsak meglepetésszerű hír: a Moody’s hitelminősítő ugyanis felminősítette az országot, Baa3-ról Baa2-re módosította a magyar adósságbesorolást, stabil kilátással. A hitelminősítő méltatta a magyar gazdaság járvány utána talpra állását. Ez jó hír a befektetők, és jó hír az ország számára is, ugyanis nőhet a külföldről Magyarországra áramló tőke mennyisége, és az általános, országspecifikus megítélésre is pozitív hatást gyakorol. Kérdés, hogy mekkora hatása lesz a magyar tőzsdére és a forintra a lépésnek.

Evergrande – leánycég is csőd közelben

Nem igazán lehetett teljesen elkerülni az elmúlt 2 hétben a kínai ingatlanóriás, az Evergrande körüli csőd közeli helyzetről szóló híreket. Most hétvégén újabb csontváz hullott ki a nehéz helyzetével az egész tőzsdét megingató cég szekrényeiből: az elektromos autókat gyártó cége is a fizetésképtelenség határán áll. Bár valószínűleg akkora sokkot nem okoz már a hír, de a cég túlélését érdemes lehet figyelni a nemzetközi tőzsdei folyamatokat szemlélők számára.

https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20210925/itt-a-bejelentes-felminositettek-magyarorszagot-1118045

https://www.portfolio.hu/uzlet/20210926/az-evergrande-elektromos-autos-cege-is-kozel-a-csodhoz-502264