Peking bezárta a parkokat, Sanghaj szigorította a belépést – összeomlás szélén a gazdaság

Peking kedden bezárta a parkokat és a múzeumokat, Sanghaj pedig szigorította a városba belépő emberekre vonatkozó szabályokat, mivel a kínai hatóságok újra a covid-19 esetek megugrásával küzdenek. Ez tovább mélyítette az aggodalmat a kínai gazdasági fellendüléssel kapcsolatban. Nagy bajban van tehát a világ második legnagyobb gazdasága. A járvány terjedése ismét megbéníthatja az ország gazdasági szektorait. Bár a kormány már bejelentést tett arról, hogy enyhíteni fognak a zéró-covid politikán, azonban ilyen körülmények között változás egyelőre nem tapasztalható.

(www.shutterstock.com)

Az ellenszél komoly nehézségeket okoz a kínai politikai döntéshozók számára, miközben próbálják a megfelelő növekedés útjára terelni a 17 trillió dolláros gazdaságot. Az enyhítéseket a kormány a gazdasági tevékenység fellendítése, illetve a lakosokra helyeződő nyomás enyhítése érdekében szeretnék bevezetni. Az elemzői várakozások szerint az éves GDP emelkedésre kitűzött 5,5 százalékos céltól jócskán el fog maradni az ország. Ez természetesen ilyen makrokörnyezeti kihívások mellett nem meglepetés, azonban Kína szeretné minél hamarabb felvenni a ritmust. Ehhez további támogatásokról is beszámoltak, például a megtépázott ingatlanszektor megsegítése érdekében.

Egyre több fertőzésről számolnak be, súlyosbodik a helyzet

Kína 28127 új, belföldön átadott esetről számolt be hétfőn. Ez a szám vészesen közelít az áprilisi napi csúcsokhoz. Azért, hogy középületekbe léphessenek be az emberek legfeljebb 48 órás negatív tesztet kell felmutatniuk. Nagy veszélyt jelent az is, hogy az áprilisi számok közelében járnak. A lakosok tisztán emlékeznek Sanghaj elrettentő példájára, amikor a 25 milliós város teljes lezárás alá került hosszú időre.

(www.shutterstock.com)

Jelenleg még nem ilyen súlyos a helyzet, azonban kedden bejelentették, hogy a csütörtöki naptól kezdve emberek nem léphetnek be a bevásárlóközpontokba és éttermekbe, a városba érkezésüktől számított öt napon belül. A tavaszi elrettentő lezáráshoz hasonló eset végzetes hatással lehet a kínai gazdaságra, ezért ezt nagy valószínűséggel a végsőkig szeretné elkerülni az ország vezetősége.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock