Törékeny koalíció jött létre, amely merőben megváltoztatja a kiszámítható belpolitikát. Ezt pedig a befektetők sem hagyják figyelmen kívül.

Mint az már néhány hete ismertté vált, új kormány jöhet létre Izraelben, miután az ellenzéknek sikerült egy széleskörű koalíciót a tető alá hoznia. Az új kormány 12 év után váltja le a regnáló kormányfőt, Benjamin Netanjahu-t, akinek számos korrupciós tárgyalással kell szembenéznie. Az elmúlt évtized a kiszámíthatóság, és a meredek fejlődés időszaka volt, amellyel a befektetők kedvelt piacává vált Izrael. A feltörekvő piac mértékadó indexe, a Tel-Aviv Stock Exchange (TASE) az állam szárnyalásával egyidejűleg törtetett felfelé. Most a lendület egy ideig megtorpanhat, és a továbbiakban részletezzük, hogy miért. 

Csodával határos kormányalakítás 

A legfelsőbb izraeli törvényhozó szerv, a Kneszet, amely 120 képviselőt foglal magába. A mostani kormányalakítás azért is bravúros, mert az erről szóló szavazáson 119 vettek részt, és mindössze 60-59 arányban sikerült többséget szerezni. Az új kormányban helyet kap nyíltan arab érdekeket összpontosító párt is, a Raam párt személyében, amely mindössze egy miniszterhelyettest ad a nyolcpárti koalíciós kormányba.  

Az új kormányfő Netanjahu egyik régebbi legfőbb szövetségese, a jobboldali Naftali Bennett lesz. Őt számos kritika is érte az “árulásért”, azonban az összefogás egyik legintegratívabb személyének bizonyult. A vasárnapi szavazás után le is tette az esküjét, amellyel hivtalosan is az állam 13. miniszterelnökévé vált. Jelenlegi információk és megállapodások értelmében, a ciklus felénél átadja a stafétát Jaír Lapid-nak, aki mindaddig külügyminisztere lesz a kormánynak. 

Hét bő, vagy a hét szűk esztendő jön? 

A 2021-es első negyedévben, váratlanul 6,5 százalékos GDP csökkenésről tanúskodtak a számok Izraelben. Ez annak ellenére óriási szám, hogy az ország a világon elsők között volt átoltottság tekintetében már januárban is. Az oltási program erőltetett menetben zajlott le, amely komoly költekezést vont maga után a fiskális politikában. 

blank
A 100 napos mozgóátlagot már kétszer tesztelte az index júniusban, de a mostani pesszimizmus áttörheti a támaszt – www.investing.com

A TASE jól teljesít idén, közel 24 százalékos pluszban van az index január eleje óta. Május elején a csúcsdöntés is megtörtént, az akkori szárnyalásnak végül a palesztin konfliktus vetett véget. Habár azóta fegyverszünet lépett életbe a felek között, most az érdekellentét tompulhat valamelyest. Ennek egyik záloga a Raam párt koalíciós jelenléte lehetne, amely szavatolhatná a békét a térségben. Ennek ellenére eséssel kezdte a hetet a TASE, jelenleg 1,4 százalékos mínuszban az index, mivel sokan túlzottan törékenynek titulálják a jelenlegi kormánykoalíciót.