Az előzetes becslésnél valamivel erőteljesebb ütemben bővült a dél-koreai gazdaság az első negyedévben az export erőteljes fellendülésének és az ingatlanberuházásoknak köszönhetően, így a hazai össztermék (GDP) növekedési üteme már megközelítette a koronavírus-járvány előtti szintet.

A dél-koreai jegybank szerdán közzétett, az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslése szerint január-márciusban szezonális kiigazítással számolva 1,7 százalékkal növekedett a gazdaság az előző negyedévhez viszonyítva. Ez 0,1 százalékponttal magasabb az előzetes értéknél, és a tavalyi harmadik negyedév óta a legerősebb ütem.

Az előző év azonos időszakához képest 1,9 százalékkal gyarapodott a GDP az első negyedévben, ez ugyancsak 0,1 százalékponttal magasabb az első becslésben szereplő adatnál.

Tavaly az első negyedévben 1,5 százalékkal nőtt, a következő negyedévekben viszont rendre, 2,6, 1,0, illetve 0,9 százalékkal csökkent a hazai össztermék. A járvány által dominált 2020-as évben 0,9 százalékkal esett vissza a negyedik legnagyobb ázsiai gazdaság teljesítménye, míg 2019-ben 2,2 százalékkal nőtt ismertette a távirati iroda.

A dél-koreai kormány a tavalyi negyedik negyedévhez képest 1,6 százalékkal növelte kiadásait, a háztartások fogyasztása pedig 1,2 százalékkal nőtt. Az áruk és szolgáltatások exportja 2,0 százalékkal, az importja pedig 2,9 százalékkal nőtt január-márciusban. Termelési oldalról tekintve a feldolgozóipar 3,8 százalékkal, az építőipar 0,9 százalékkal, a szolgáltató szektor pedig 0,7 százalékkal nőtt.

Éves összehasonlításban a kormányzati kiadások 1,6 százalékkal, a magánfogyasztás pedig 1,2 százalékkal emelkedett az első negyedévben. Az export értéke 2,0 százalékkal, az importé pedig 2,9 százalékkal nőtt. Az állóeszköz-beruházások 2,5 százalékkal nőttek, gyorsult az ütem a tavalyi negyedik negyedéves 1,8 százalék után.

A dél-koreai központi bank májusban 3 százalékról 4 százalékra javította az idei évre vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzését, miközben rekordalacsony szinten, 0,5 százalékon hagyta az irányadó kamatot. Li Dzsu Jol, a jegybank kormányzója elismerte, hogy a gazdaság gyorsabban áll talpra a korábban gondoltnál, de leszögezte, türelemre van szükség a monetáris politikában. Ezzel együtt nem zárkózott el egy idei szigorítástól sem, mondván, hogy egy esetleges kamatemelés a gazdasági növekedés ütemének függvénye.